Netkampány - háború a háború ellen

Internet a tanórás - 2012. március 7.

Írta: Nádori Gergely

Idősebbek néha könnyes szemmel tudnak visszaemlékezni a politikai aktivizmus időszakára, hogy milyen nagyszerűen össze lehetett jönni egy béketüntetésen az ellenkező nem képviselőjével. Mennyire meggyőző volt a make love not war jelsző. Általában azt is hozzáteszik, hogy persze akkor még minden más volt és bezzeg a mai gyerekek csak a Facebookon lógnak.

A Kony 2012 azt mutatja, hogy ez a generáció is tud politikailag aktív lenni, ha megfelelő célt talál. 10 évvel ezelőtt kezdődött a történet három amerikai egyetemistával, akik féktelen idealizmusukban filmet akartak forgatni a darfúri humanitárius katasztrófáról. Eljutottak viszont Ugandába, ahol megtalálta őket a gyermekkatonaság problémája. Ebből született a Láthatatlan gyerekek (Invisible children) című egy órás film. Észak-Ugandában gyermekek százai vándorolnak a falvakból a városokba, hogy biztonságban legyenek a Lord's Resistance Army nevű lázadó csoporttól, akik gyermekeket rabolnak és kényszerítenek harcra. (ITT ÍRTUNK a filmről).

Hazatérve jótékonysági szervezetet alapítottak, hogy segítség az ugandai gyerekek iskoláztatását, az ottaniak életét. Hamar rádöbbentek viszont, hogy az igazi probléma Joseph Kony, a világ legveszélyesebb háborús bűnöse. Megszervezték hát a Kony 2012 kampányt, aminek az a célja, hogy bíróság elé állítsák a bűnözőt. Azt már elérték, hogy 100 amerikai katonai tanácsadó utazott Ugandába. Feltett céljuk, hogy fenntartsák az érdeklődést, ne engedjék a döntéshozók lendületét csökkenni. A kampány a Facebookon és a YouTube-on folyik. A fél órás videóját három nap alatt hétmillióan nézték meg. Maga a projekt az utcai jelenléttől a QR-kódokán át az internetig mindenféle eszközt felhasznál.

Érdemes megmutatni a diákjainknak (bár angolul van). Vajon mi az ő álláspontjuk és ők tennének-e így bármilyen célért? De az is izgalmas kérdés lehet, hogy lehet-e katonák küldésével véget vetni egy háborúnak? A kampányvideó itt látható:

{youtube}Y4MnpzG5Sqc{/youtube}