Micro:bit első benyomás

Tippek, trükkök - 2016. március 16.

Írta: Nádori Gergely

micro:bitLassan már mindenki hallott a micro:bitről erről az aprócska számítógépről, amit hamarosan minden hetedikes és nyolcadikos brit diák megkap a BBC-től ajándékba. (Mert az ottani közszolgálati csatorna ilyenekkel foglalkozik.) A budapesti E2 konferencián sikerült megismerkednem vele, mivel a projekt egyik támogatója a Microsoft. Sőt, ami ennél talán még jobb, egyet meg is szereztem és már pénteken bevihettem a robotika klubunkba. A diákok reakciója egyöntetű volt, miután megismerkedtek vele: Én is akarok egy ilyet! De mit is tud ez a parányi és alig ezer forintos lapka?

Van rajta egy USB bemenet, ezzel kapcsolhatjuk a számítógéphez és így egy webes környezetből programozhatjuk is. A micro:bit oldalán (IDE KATTINTVA) többféle programozási környezet érhető el, az egyszerű elemes rakosgatástól a fejlett kódokig (de akár Pythonból is lehet programozni), itt egy szimulátor is megtalálható, így a programjainkat kipróbálhatjuk akár hardver nélkül is. De persze a hardverrel az igazi.

A lapon találunk 25 LEDet, hő- és gyorsulásszenzor és iránytűt is. Az első projektem is ehhez kapcsolódott, készítettem a LED mátrixra egy saját iránytűt, íme:

Nagyszerű eszköz, kiváló bevezető a programozáshoz és remélem hamarosan a magyar iskolákba is eljut (erre utalt is a Microsoft oktatási vezetője).