Mi is van ezekkel a tabletekkel?

Hírek - 2015. október 22.

Írta: Nádori Gergely

cclEgy hónapja jelent meg és jelentős port kavart az OECD tanulmánya a laptopok iskolai használatáról. Mi is írtunk róla és meg is fogalmaztuk az értelmezésével kapcsolatos aggályainkat (ITT), az OECD kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a technika bevezetése magában az iskolákba nem sokat jelent. A neo-ludditák úgy érezték, hogy végre igazolva lett amit mindig is mondtak: a technika elbutít, elidegenít, árt. Valójában pedig csak arról volt szó, hogy a technika magában semmit nem jelent, ha nincs hozzá megfelelő pedagógia, ha nincs hozzá megfelelő elképzelés, hogy miért is kellene.

Pár napja megjelent egy újabb kutatás, az eredménye kevésbé bombasztikus, így jó eséllyel nem fogja majd megjárni az országos médiát és a blogoszférát, pedig nagyon alapos és nagyon megfontolandó dolgokról szól. A kutatást a European Schoolnet végezte két éven át nyolc ország több mint negyven iskolájában. Az iskolákban különféle felállásokban, különféle szcenáriókban vizsgálták az IKT eszközök használatát, a kutatók hosszas megfigyeléseket végeztek az osztálytermekben, interjúkat készítettek, felméréseket csináltak. Az eredmények elolvashatók projekt oldalán (Creative Classrooms Lab).

A kutatás tapasztalatai egybevágnak azzal, amit mi is jó ideje mondunk már:

  • Azok a programok sikeresek, amik a pedagógia felől közelítenek
  • Sikeresebbek azok a szcenáriók, ahol a diákok hazavihetik a gépeket, ahol a sajátjuknak érezhetik azokat
  • Fontos, hogy tanároknak, az iskoláknak megfogalmazott célja legyen az eszközök használatával
  • Hozzájárul a sikerhez, ha van egy elkötelezett szakértő (IKT-jedi) a tantestületben
  • A megbízható vezeték nélküli hálózat kulcsfontosságú
  • Minél nagyobb a tanári szabadság, annál nagyobb a siker
  • A rugalmas tanulásszervezés, a hosszabb tanulási időszakok (90 perc, fél nap) elősegítik az eszközök hatékony használatát
  • Elsőként a tanároknak kell megismerkedniük az eszközökkel

Ha ezek jelen vannak, az IKT eszközök használata kifejezetten hasznos és sikeres lehet.