Letölthető honismeret tananyagok

Letölthető anyagok - 2012. június 5.

Írta: Prievara Tibor

FONTOS! A honsimereti anyagok alább található linkjeit frissítettük, most már minden link él, köszönjük Katinak a segítséget ... és az anyagot!!

Nagyon nagy öröm számunkra, hogy egyre több izgalmas tananyag, óravázlat készül a PIL Akadémia keretein belül. A lapozás után azonban még ezen belül is egy különlegességet szeretnénk megosztani. Pintér Katalin ötödik osztályos hon- és népismeret anyagokat készített SMART Notebook szoftverben (összesen 16 darabot!), és ezeket most a TanárBlogon nyújtja át az érdeklődőknek. A Bővebben-re kattintva találhatóak a közvetlen linkek a tananyagok letöltéséhez, az anyagok szabadon használhatóak, elvihetőek, változtathatóak, szerkeszthetőek. Köszönjük!!

PIL Akadémia
Név: Pintér Katalin
Tantárgy: Hon-és népismeret
Osztály: 5.
Fél éves, heti egy órás tantárgy
Felhasznált IKT eszközök: Smart notebook, Smart interaktív tábla, Bing képkereső, Youtube videók, SkyDrive

Kedves Kollégák!
Szívesen megosztom veletek az ötödik osztályos hon- és népismeret tantárgyból készített SMART interaktív táblás óráim anyagát. (16 óra)
A Nemzeti Tankönyvkiadó által forgalmazott Baksa Brigitta: Élet a házban – hon-és népismeret könyvét használjuk, amihez kitűnően alkalmazható vázlatok találhatóak a kézikönyvben. Az eredeti órák beosztását annyiban változtattam meg, hogy a téli ünnepkört előbb vettem, az ünnepekhez igazítva.
Általában az órák elején az előző óra tananyagának ismétlésével kezdünk.
A füzetbe rögzítendő vázlatok mellett igyekeztem minden órához a megértést, a bevésést segítő feladatokat választani az interaktív tábla adta lehetőségekkel. A tankönyv feladatainak ellenőrzése sokkal látványosabb, a gyerekek számára izgalmasabb, ha ők takarhatják ki, vagy jeleníthetik meg a helyes választ. Sokszor alkalmaztam csoportmunkát, aminek ellenőrzésével a táblára felkerül a csoportok által részekből összeállított vázlat.
Másik óriási előnye ennek az eszköznek, hogy a szemléltetésnek sokkal több lehetőséget biztosít. A képek mellett a népszokások, zene, bemutatók, kisfilmek kapcsolása is megvalósulhat. Az órákat lehetőség szerint játékkal (memória, kvízjáték), vagy ének-, játéktanulással zártam. Gyakran kaptak szorgalmi feladatot: a tanultakról kérdezzék meg nagyszüleiket, öreg szomszéd nénijüket. Írják le az ő emlékeiket. Vagy készítsenek a községünk házairól fényképeket, tablón ezek segítségével mutassák be a tanult háztetőtípusokat. Mindezt azért kérem, hogy egy kicsit más szemmel, tudatosan járjanak-keljenek a falunk házai között, ismerjék meg a régebbi és a mostani élet közötti különbségeket, lássák mindkettő jó oldalát.
Osztályzatot a témakörök után kiadott házi dolgozatra kapnak, valamint az órakezdő feladatok pontozására és a szorgalmi feladatokra.
Az utolsó alkalom egy vetélkedő anyaga a csapatok kijelölésétől, a pontgyűjtő táblán át a feladatmegadásáig.
A óráimat bárki bármikor használhatja, átalakíthatja, hozzátehet, elvehet belőle. Ez az első féléves próbálkozásom az új eszközzel. Bízom benne, hogy a gyakorlat segíteni fog még jobbá, még érdekesebbé tenni, a gyerekek és magunk örömére.

 

(Az alábbi linkek egyenesen a Notebook szoftverben készült fájlokra mutatnak - a szerk.)

1 óra: http://sdrv.ms/15yMljK
2. óra: http://sdrv.ms/15CsnKJ

3. óra: http://sdrv.ms/1dVvOzF
4. óra: http://sdrv.ms/1dVvZuO
5. óra: http://sdrv.ms/15CsDcR
6. óra: http://sdrv.ms/15CsINF
7. óra: http://sdrv.ms/15CsRkj
8. óra: http://sdrv.ms/1dVwDZa
9. óra: http://sdrv.ms/15CsYMJ
10. óra: http://sdrv.ms/15Ct3zK
11. óra: http://sdrv.ms/15Ct8Ug
12. óra: http://sdrv.ms/15Cteey
13. óra: http://sdrv.ms/15CtjPg
14. óra: http://sdrv.ms/15CtoCF
15. óra: http://sdrv.ms/18GhWAV
16. óra: http://sdrv.ms/15Ctx9c