Kiállítás egy dobozban

Internet a tanórás - 2010. december 19.

Írta: Nádori Gergely

A Museum Box oldalon (ITT TALÁLHATÓ) virtuális kiállításokat rendezhetünk be. Kapunk egy dobozt (ennek lehet 1-8 rekesze és 1-3 szintje), aminek a rekeszeibe kockákat helyezhetünk, egy-egy kocka hat oldalára helyezhetünk képeket, hangokat, videót, szöveget, fájlokat, linkeket.

Az oldal kifejezetten oktatási célra készült, regisztrálhatjuk az iskolánkat, ebben az esetben a diákjaink munkáit magunk láthatjuk, ellenőrizhetjük és hagyhatjuk jóvá. Az oldal tulajdonosai láthatólag kényesek a szerzői jogokra, ezért érdemes erre odafigyelni.

A múzeum-doboz alapötlete egy angol abolicionista aktivistától Thomas Clarksontól származik. A 18. század végén Clarkson bejárta egész Angliát, hogy a rabszolgaság eltörlése mellett kampányoljon (Coleridge morális gőzmozdonynak nevezte), mindenhová magával vitt egy dobozt, aminek rekeszeiben szépen csoportosítva megtalálhatók voltak előadásainak kellékei (afrikaiak műalkotásai, a rabszolgakereskedő-hajók tervrajza stb.). Clarkson dobozának virtuális változata itt található.

Sajnos, ez az oldal is hadilábon áll az ő és ű betűkkel, pedig akár egy-egy személy, fogalom vagy korszak bemutatására nagyszerű eszköz.