Írjuk át a múltunkat (angol - kezdő IKT óravázlat)

Internet a tanórán - 2009. november 30.

Írta: Prievara Tibor

Figyelem, újabb angolos óravázlat kezdőknek. És ismét: 'idősebbek is elkezdhetik' , azaz lehet ez akár az első óránk is számítógépteremben. A lapozás után tehát teljes óravázlat található biztonságos, működő, kipróbált anyagokkal. A téma: képzelt önéletrajz, fiktív múlt projekt.

A mai óravázlatunk egy egyszerűen használható oldal segítségével készít fiktív életrajzot. Használatához minimális IKT háttérre van szükségünk, viszont a projekt kivitelezéséhez szükség van az alábbiakra:

- számítógépterem, vagy lapotopok interneteléréssel

- egy-egy fénykép számítógépre töltve (lehetőleg JPG formátumban - ez a legnépszerűbb és legelterjedtebb kép formátum)

Óravázlat - FaceInHole- fiktív önéletrajz - illusztrálva

Tantárgy Bármilyen nyelv
Cél Fiktív önéletrajz (múlt) készítése képek segítségével.
Szint
Bármilyen nyelvi szinten használható (akár már A2 szinten is).
Természetesen lehet variálni a dolgot, mondjuk utazási élményeket, vagy éppen barátokat, bulikat is lehet felidézni a képek segítségével.
Idő 45 perc (lehet kevesebb is, de akár - először - több időt is elvihet, érdemes talán egy 90 perces órából 60 percet erre szánni. Ha már nem első IKT-s óránk, akkor lehet, hogy nem lesz szükség rá, és belefér 45 percbe)
Mi ez és mire jó?
A Faceinhole.com oldal segítségével rengeteg képen tudjuk a szereplő feje helyére a sajátunkat beilleszteni. Az ötlet ilyen egyszerű, viszont nagyon sok vicces helyzet kerekedhet belőle, mindenki a képek révén összeállíthatja képzelt múltját (vagy annak egy szeletét).
Technikai előfeltételek, tippek

Amire szükség van:

- számítógépek, (internet kapcsolattal)

- egy-egy kép a diákokról (feltétlenül digitális kép, mégpedig JPG formátumban - nem kell megijedni, ha mi nem is, ők tudni fogják, hogy milyen az).

- hogy viccesebb legyen az óra, előre elkészíthetünk magunkról 2-3 képet, ahol érdekes, vicces heyzetben vagyunk lefényképezve (természetesen a Faceinhole segítségével - FONTOS: a vázlat alján egy videó segítségével részletesen elmagyarázzuk az oldal használatát, működését!)

Óra leírása
1) Írjunk fel a táblára 4-5 eseményt, ami akár meg is történhetett volna diákokkal pl. megjelentetni egy írást nyomtatásban, utazás egy másik kontinensre stb. Kérdezzük meg, hogy  kinek milyen ilyen jellegű érdekes, különleges élménye van - ha van. (5 perc)
2) Ezután mondjuk el a diákoknak, hogy velünk mi minden történt (itt mutassuk meg az előre elkészített vicces képeket a Faceinhole oldalról). Itt kiderül, hogy az LA lakers csapatában kosaraztunk, vagy éppen mi voltunk a Twilight Zone női főszereplője stb. (5 perc)
3) Mondjuk el a diákonak, hogy a feledatuk az lesz, hogy hasonló töténeteket találjanak ki magukról, és illusztrálják ezeket a Faceinhole segítségével. (20perc)
(Megj: itt a legjobb az, ha mindenkinek van saját gépe. Ha ez nem megoldható, akkor úgy készítsék el a képeket, hogy mindnekiről legyen 2-3 legalább)
4) A képeke alapján elmesélik a diákok, hogy velük mi minden történt az életben eddig. Érdekes, hogy attól, hogy képek, illusztrációk vannak, mennyire be tudnak lelkesedni, és sokkal többet is kérdeznek egymástól Arról nem is beszélve, hoyhg a képek önmagunókban is viccesek és érdekesek. (15 perc)

Letöltések, további segítség

Az óra előtt készítsünk magunkról néhány képet, ezeket ne felejtsük otthon!

Szintén az óra előtt a diákoknak is kell készíteniük, és hozniuk egy-egy képet magukról.

Végül következzék a beígért videó a magyarázattal: