Intelligens videószerkesztő

Tippek, trükkök - 2018. február 1.

Írta: Nádori Gergely

kepSokaknak volt nagy bánata, hogy a népszerű Movie Maker program eltűnt a Windowsból, az ígéret az volt, hogy valami sokkal jobb érkezik helyette. Most itt is van a Story Remix, ami a legutóbbi nagy frissítéssel érkezett meg és a Fényképek program részeként érhető el. Hogy milyen lett? Több is és kevesebb is, mint a Movie Maker volt, de egyértelműen nem az oktatási felhasználás volt az előtérben az elkészítésekor. Ami természetesen nem jelenti azt, hogy egyes projektekhez ne lehetne nagyon jól felhasználni.

A Fényképek programban kell a Létrehozás gomba kattintani, hogy elérjük. Kiválogathatjuk a videókat és a programokat, amiket használni akarunk, egymás mögé pakolhatjuk és mindenféle effektet rárakhatunk. Ha csak képekből dolgozunk, akkor elég önállóan rendezi el, állítja be azokat a rendszer, a videóknál nagyobb a szabadságunk, vághatjuk is őket. Az effektek között vannak érdekes 3D hatások, amikkel valamit ráhelyezhetünk a videóra és az az adott pont mozgását követni is fogja. Sajnos főleg csak ilyen jópofa dolgokat, pedig az oktatási célokra egy egyszerű nyíl is jó lett volna, bár ezt a videó szerkesztésével pótolhatjuk. Itt egy videó, ami sokféle effektet bemutat:

Sajnos nagyon sok olyan dolog hiányzik, amikre egy tanárnak (projekten dolgozó diáknak) szüksége lehet, nem tudunk könnyen megvágni, áthelyezni részeket a videókból, nem lehet a feliratokat jól időzíteni és nem lehet képekből tárgyanimációt készíteni. Láthatóan a cél, hogy cuki és jópofi filmecskék készüljenek a családi fotókból, de az iskolában gyakran más kell.