Gapminder bonanza

Internet a tanórás - 2011. május 10.

Írta: Nádori Gergely

Itt-ott már emlegettük a Gapminder nevű programot, amivel látványosan jeleníthetünk meg adatokat. Most egy rövid videóban bemutatjuk, hogyan is lehet használni, és ötleteket adunk a tanórai felhasználáshoz is. Korábbi cikkeinkben szóltunk a Gapminder letölthető változatáról (ITT) és kiegészítéseiről (ITT).

Maga a Gapminder (ITT TALÁLHATÓ) egy adat megjelenítő eszköz. Országok statisztikai adatait látttathatjuk vele akár több évre, évszázadra visszamenően is. Külön oldala van, ahol tanároknak adnak tanácsokat a tanításban való használathoz (ITT), az itt található anyagok ugyan angolul vannak, de könnyen adaptálhatóak. Következzen hát a bemutató videó:

{youtube}qc_EBEXJtYM{/youtube}

Ha már a Gapminder kerül szóba kihagyhatatlanok Hans Rosling előadásai a TED konferenciákon (ITT VANNAK).

Természetesen a földrajz órán használhatjuk a programot. Nagyon jól mutat interaktív táblán és igazán látványossá tehetőek vele a világban jelen levő különbségek. De kiadhatjuk önálló munkának is a diákok számára, hogy vaálasszanak országokat és statisztikai mutatókat majd elemezzék, hogy mi az amit látnak. Az általuk elkészített grafikonokat megosztjhatják a többiekkel, így akr vitákat is gerjeszthetünk az egyes mutatók értelmezéséről.

Minthogy az adatsorok egyes (főként európai) országok esetében több mint 200 évet is felölelnek, történelem órán is kifejezetten nagy segítség lehet a Gapminder.

Végezetül matematikából is használhatjuk, akár ha adatokra van szükségünk feladatokhoz, statisztika számításához, akár ha változók összefüggéseit akarjuk bemutatni vagy éppen a logaritmikus és lineáris skála közti különbséget akarjuk szemléltetni.