Föld napja - ökológiai lábnyommal

Internet a tanórás - 2012. április 21.

Írta: Nádori Gergely

Itt van a Föld napja, április 22-én emlékezünk meg egy kicsit arról, hogy nem csak mi vagyunk ezen a bolygón, sőt egyáltalán arról, hogy van egy bolygó is körülöttünk. Talán kevesen tudják, hogy az első Föld napja 1970-ben egyfajta oktatási esemény teach-in volt Amerikában, amikor mindenfelé nyilvános előadásokat tartottak a környezetvédelem ügyéről. Tapasztalataim szerint az ökológiai tudatosság megteremtésének egyik legjobb eszköze az ökológiai lábnyom. A kép, hogy hány Földre lenne szükségünk, ha mindenki úgy élne, mint mi nagyon erős és könnyen befogadható. Érdemes foglalkozni vele egy kicsit.

Szerencsére ehhez is vannak bőségesek IKT eszközök, amikkel megértethetjük mi az ökológiai lábnyom, sőt ki is számíthatjuk. Elsőként érdemes olvasni róla egy kicsit, hogy mi is az, ebben segíthet a nagyszerű Bioetika blog cikke (ITT) vagy egy hosszabb, részletesebb leírás (IDE KATTINTVA). Ha magunk akarjuk kiszámíttatni a diákokkal mekkora az ő lábnyomuk, akkor is van segítség, ajánlunk egy gyors, egy látványos és egy részletes megoldást is.

A gyors megoldás IDE KATINTVA érhető el, ugyan nem egy nagyon alapos és nagyon részletes dolog, de pár perc után már meg is kapjuk az eredményt, ami arra biztosan jó, hogy beszélgetni kezdjünk róla. Sokkal részletesebb számítást végezhetünk IDE KATTINTVA, ezt inkább házi feladatnak érdemes feladni, azután a következő órán értelmezni és elemezni az eredményeket. Jó kompromisszum a két véglet között EZ AZ OLDAL, szép grafikájával kedvet csinál a diákoknak a számításhoz, de több adatból dolgozik, mint a legelső.

Természetesen a számítás magában nem sokat ér, az is fontos, hogy közösen beszélgessünk arról, ki hogyan tudná csökkenteni azt a terhelést, amit a bolygónknak okoz.