Elbódultál a virág illatától, kimaradsz egy kört

Internet a tanórán - 2015. január 8.

Írta: Nádori Gergely

rókalandozóAki játszott már a Virágkarnevál című társasjátékkal, annak ismerős lehet a címben idézett mondat. A nevezett játék szülői létem egyik megkeserítője volt, kislányom ugyanis valamiért szerette, miközben én ennél unalmasabb dolgot elképzelni sem tudtam. Ez a társasjáték jutott eszembe, amikor kipróbáltam a Fornetti internetes játékát, a Rókalandozót (ITT TALÁLHATÓ). A játék 1.-4. osztályos diákoknak készült, egyénileg és az osztályok is versenyezhetnek benne. Alapvetően nagyszerű dolog, hogy egy cég veszi a fáradságot és készít egy olyan oldalt, amin a gyerekek játszhatnak és még tanulhatnak is, de én most mégis megvizsgálnám ennek az ajándék lónak a fogazatát.

A regisztráció egyszerű, tulajdonképpen csak egy e-mail cím kell hozzá. Ez szerintem nem a legjobb dolog, én mint szülő szeretném, ha tudhatnám, hogy hova regisztrál a hat éves gyerekem. A regisztráció után kezdődik a játék, Magyarország térképét látjuk és az egyes megyék a pályák. Ezeken, mint egy táblán lépkedünk, kockával dobva. egyes mezőkön feladatok várnak ránk, más mezőkön ajándékokat kapunk, megint máshol az adott megye nevezetességeiről olvashatunk. A kezdőpont Somogy, így rögtön megtudhatjuk a fontos dolgokat Kaposvárról.

A gondjaim csak a feladatokkal, az olvasandó szövegekkel és magával az egész rendszerrel van. Elsőként a kockadobós, lépegetős rendszer az, ami nem túl szórakoztató. Az elmúlt évtizedekben már nagyon sok minden történt a társasjáték világban a Ki nevet a végén? óta, nem nehéz olyan rendszert találni, ami sokkal több kihívást sokkal kevesebb frusztrációt nyújt. A feladatok néhány már unalomig ismert kaptafára készültek. Képtologató, többszörös választás, akasztófa, szókirakó. Abban sem vagyok biztos, hogy a feladatok biztosan jók egy elsős diák számára. Kellene tudnia, hogy melyik városban van a Cifrapalota, esetleg az összekevert betűkből kiraknia a hagyományőrzés szót. De még ha meg is teszi, ezek a faktuális ismeretek, szólások, ritka szavak vajon milyen képességeket fejlesztenek? Volt olyan feladvány, amin én is elbuktam, biztos voltam benne például, hogy az erdei út az ösvény, pedig a sétány volt.

Az olvasandó szövegek sem éppen az elsős korosztálynak szánták (egyáltalán, hogyan olvas egy elsős ilyenkor?), ilyeneket olvashatunk például:

A Balaton déli partján fekvő Balatonboglárt leginkább a Gömbkilátó miatt látogatják az átutazók, pedig a város közkedvelt kiránduló- és üdülőhely is egyben.

Eltekintve attól, hogy a Gömbkilátó évek óta zárva van, most akkor kedvelt hely, vagy csak ezért látogatják az átutazók? És mit ért meg ebből egy gyerek?

Mindent egybevetve tiszteletreméltó kezdeményezés a Rókalandozó, de még lenne mit javítani rajta.