Ekréta Digitális Kollaborációs Tér - de hol a kollaboráció?

Vezércikk - 2020. október 16.

Írta: Prievara Tibor

Itt van, a miénk, használható, működik! NEm más, mint az Ekréta legújabb fejlesztése a Digitális Kollaborációs Tér! A neve közösen szervezhető projektmunkákat (csoportokba rendelhető diákokkal), online kiosztható, szintén együtt szerkeszthető jegyzetelő felületet, videó cset alkalmazást, breakout room-okat sejtet, hiszen ezek lennének a digitális kollaboráció ismert eszközei. Miután több cikk megjelent, felmentem én az Ekréta felületére, és izgatottan vetettem bele magam a DKT funkcióinak feltérképezésébe. Öt perccel később kicsit értetlenül zártam be a böngészőt. Hogy miért, azt alább megpróbálom érthetően összefoglalni.

1) A DKT nem tartalmaz együttműködést lehetővé tévő funkciókat. Én összesen 3 dolgot találtam benne:

a) Üzenőfal, és privát cset (már ha az embernek van türelme végigpörgetni az összes iskolai csoportot, abban kiválasztani a kívánt osztályt, majd ott kilistázott összes gyerek közül kiválasztani azt az egyet, akinek írnánk), egy elég egyszerű, sallangmentes felületen. Máshol ezt úgy oldják meg, hogy elkezdem gépelni a nevet, majd az autocorrect befejezi, és 4 kattintás helyett 1 kell csak, hogy indulhasson a cset.

b) Órai feladatok: ide két (erősen korlátozott funkcionalitású) szöveges mezőben lehet feltenni a feladatot (még képet sem rakhatok hozzá, és megadhatom, hogy mennyi időt, és pontot szeretnék adni erre a feladatra. Emellett fájt tudok csatolni (feltéve, hogy nem nagyobb, mint 15 MB). A kiosztásban segít, hogy az Ekréta adminisztatív rendszerével integráltan tehetem mindezt, így viszonylag egyszerű maga a folyamat.

c) Házi feladatok: Nos, ez teljesen olyan, mint az órai feladatok, csak nincs pontozásra lehetőség.

Mindez így néz ki a feleületen:

Mindebből az látszik, hogy a digitális pedagógiai kompetenciák aljára lőtt az Ekréta, hiszen a lehető legegyszerűbb, fájlok feltöltése, fájlok letöltése, némi kommunikáció háromszögben látszik meghatározni a digitális pedagógiai minimumot. Az elmúlt pár hónapot nézve ez nem biztos, hogy feltétlenül rossz egyébként, az látszik, hogy ezen a ponton tudnak a legtöbben bekapcsolódni a feladatok kiosztásába, és általában a digitális tanítás folyamatába.

Az azonban elvitathatatlan, hogy nyilvánvalóan a Google Classroom-ot mintaként maga előtt tartó fejlesztés a digitális pedagógiát nem viszi előre (a Google sem konkrétan 'pedagógiai' fejlesztést csinált, hanem egyszerűen összerakta egy iskolai csomagba mondazt, amije kommunikáció, megosztás stb. témában volt a cégnél.

Azzal is vitatkozni lehet, hogy a DKT valóban kihívója lehet a Classroom-nak vagy éppen a Microsoft Teams-nek, hiszen pont az együttmáködésttámpgató (egyébként a legköltségesebb) fejlesztések maradtak ki belőle. Nem megoldott az online 'live' óratartás sem, a 15 MB-os korlátozás a fájlok feltöltésénél nem túl nagyvonalú (tekintve, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen szolgáltatás az Ekréta integráción kívül). Egyszóval ez még messzen nem Teams, sem Classroom. Mindezeknek egy erősen lebutított, 'light' verziója, fontosabb és hasznos szolgáltatások nélkül.

De hát ne károgjunk, végül is pár hónap alatt mit lehet várni - nagyjából ezt. Ez pedig sok tanárnak segítséget jelenthet. Főleg azoknak, akik frontálisan tanítanak legszívesebben, egyébként beadandókat, feladatlapokat osztanak ki, és ezekre jegyet szeretnének adni.

A fentiekre kétségkívül jó a DKT, és egy-egy problémát megold, leginkább meglévő és működő fejlesztések pontos, precíz újrahasznosításával. Ugyanakkor azt, hogy ez miért 'kollaborációs tér', esküszöm nem értem!