Egy rossz hír: megszűnik a BeeTheBest

Vezércikk - 2018. szeptember 3.

Írta: Prievara Tibor

Új év, újév. Szeptembertől ismét izzítjuk a billentyűzetet, hogy minél több érdekességgel, hasznos és hasznosítható tudással örvendeztessük meg kedves olvasóinkat. Mielőtt azonban az új tanév körüli örömködés kezdetét vehetné, egy rossz hírrel vagyunk kénytelenek szolgálni: több, mint 3 éves működés után 2018.09.05-én leáll a BeeTheBest nevű gamification alapú pontrendszer-nyilvántartó weboldal. Fura érzés nekem, hiszen valahogy a kezdetek és a vég eljövetelénél is aktív szereplője voltam az oldal történelmének. A kezdetek során az ötlet gazdájaként, én javasoltam a szimpatikus, lelkes fiatal fejesztőcsapatnak, hogy nem biztos, hogy egy újabb tesztmotort kellene indítani, hanem egy új értékelési rendszer online alapjait lehetne megteremteni.

Szót tett követett, és nemsokára beindult a BeeTheBest. Számos konferencián lehetett a fejlesztőkkel találkozni, több tízezer diák és tanár használta az alkalmazást.

Miután beindult a projekt, eljött az a pont (pár éven belül el szokott), amikor is dönteni kell arról, hogy a hobbi fejlesztésből lesz-e vajon vállalkozás. A BeeTheBest remekül futott üzleti és szakmai fórumokon is, még befektetői ajánlatot is kapott, pénzzel, paripával. Természetesen ezen a ponton arra is rá kell döbbennie a pusztán lelkesedésből és szakmai hitből jót és jól tenni próbáló kreatív szakemberek szembesülnek az üzleti élet farkastörvényeivel - a befektetők ugyanis nem elsősorban szakmai, hanem pénzügyi oldalról közelítik a vállalkozásokat (ki is hibáztathatná őket ezért), ám ez nem ritkán már-már (vagy éppen teljesen) vállalhatatlan kompromisszumokra kényszerítik a naiv fejlesztőcsapatot, akik ebbe nem mindig hajlandóak belemenni, lévén mégiscsak elsősorban a pedagógiában érdekeltek, és azt szeretnék munkájukkal segíteni. Ettől a profimaximalizálás elve kicsit idegen.

Amennyiben a befektetőket - a szakmai sikerek ellenére - nem tudja egy fiatal vállalkozás megtartani, sajnos nagyon nehéz helyzetbe kerül. Van egy pont, amely után a napi munka, az állandó törődés, a kód fejlesztése, vagy csak a bug-ok kiszűrése, az egyre több felhasználó egyre több kérdésének a megválaszolása, és még ki tudja mennyi kisebb, de naponta jelentkező feladat, felőrli az ember lelkesedését. Ráadásul ingyen szolgáltat, viszont az ő munkáját (vagy éppen az üzemeltetés költségeit) senki nem téríti meg.

Ebben a nem könnyű helyzetben jöttem sajnos ismét én, aki - tényleg puszta jóindulatból és aggódásból - feltettem a GDPR kompatibilitásról egy kérdést a BeeTheBest felhasználók csoportjában, amely szerintem fontos kérdést feszegetett, hiszen az eredményeket egy nem védett felületen, egyetlen megosztott link segítségével elérhette bárki. Ha ezt a linket megosztom az iskola csoportjában például, akkor mindenki megtudhatja a diákjaim eredményét, azonosíthatóan, a nevük mellett felsorolt pontokkal, és jelvényekkel. Ez kb. olyan, mintha a digitális naplót bárki megnézhetné az interneten egy link ismeretében. Mivel tanárként ez nekem is kínos lehet, megkérdeztem tehát a Facebook csoportban. Innentől kezdve felgyorsultak az események, először a poszt lett törölve, utána én a csoportból, végül maga az egész oldal - némileg talán túlzó sietséggel, hiszen másnaptól elérhetetlen, és szeptember 5-ig kell kimenteni belőle mindnet, mert azután teljesen bezár.

Ennyi hát a BeeTheBest története, amely több szempontból tanulságos és érdekes, bár a vége sajnos nagyon szomorú. Hiányozni fog.