Egy érdekes kiállítás - KórházSuli

Hírek - 2015. május 21.

Írta: Prievara Tibor

e-studygroup Tavaly született meg az az elgondolás itt, a TanárBlog háza táján, hogy a kórházakban hosszabb ideig fekvő iskoláskorú gyerekek oktatását hogyan tudnánk segíteni. Jelenleg osztályonként legfeljebb 2 kórházpedagógus dolgozik, ha 15 beteg van az osztályon, és mindenkinek mindenből haladnia kell (márpedig kell), akkor napi 4 órával számolva 60 óra jön ki. Arról nem is beszélve, hogy itt van olyan gyerek, akinek a B betű írása a tananyag, és van olyan is, aki emelt szinten szeretne kémiából érettségizni. Szóval ez elég komoly kihívás minden érintettnek. Ezen a helyzeten próbálunk segíteni lassan beinduló KórházSuli programunkkal. Ha valaki lusta lapozni, a kiállítás linkje ITT TALÁLHATÓ. A kiállítás időpontja 2015. május 29. Pedig a lényeg csak most jön :)

Pár szóban a KórházSuli-ról is emlkezzünk meg: a kórházba kerülő diákok a kórházpedagógus segítségével kapcsolatba kerülnek egy középiskolai csapattal (szaktanár, diákok), akik kifejezetten az ő számára fejlesztenek online, interektív tananyagot (pl. ha éppen az ország három részre szakadása a téma történelemből, akkor arról). A fejlesztett anyag egy általam megálmodott felületen, az E-studygroup.com nevű oldalon található interaktív, játékos applikációgyártó oldalon készül el (ennek béta verziója IDE KATTINTVA található). A diákok közösen dolgoznak tanárukkal, és valódi értéket hoznak létre, amely segít egy beteg gyereknek - és nem utolsósorban a kórházpedagógusnak - abban, hogy mindenki saját tempójában, játszva tudjon fejlődni. Minden betegnek lesz egy mentora, aki részben online, részben néha a kórházban is segít neki a tanulásban.

Nagyjából ennyi a terv, és mindenki csak nyer a programban, hiszen:

a kórházpedagógus munkáját megkönnyítjük,

a beteg gyereknek személyre szóló interaktív, játékos tananyagot készítenek

a gimnazisták értelmes munkát végeznek, látszik, hogy hasznosul a világban a munkájuk, iszonyatos erőfeszítéssel dolgoznak, nagyon megtanulják azt az anyagrészt, amiről az appot készítik (ráadásul közösségi szolgálatként is elszámolhatják :)

készül egy interaktív tananyag adatbázis, amit bárki használhat bármikor

... és végül, egyetlen forint nélkül, saját erőnkből sikerül enyhíteni egy több ezer beteget érintő, komoly problémán az országban.

Fontos, hogy a rendszer nyitott, várjuk iskolák, tanárok jelentkezését, szeptembertől próbáljuk meg teljes pompáájban beindítani a programot.