Biológia feladatokat készítünk, én és az AI

Letölthető anyagok - 2024. április 12.

Írta: Nádori Gergely

kortizolRendkívül izgalmas időt élünk, amikor itt van egy új eszköz, a meseterséges intelligencia és még nem tudjuk igazán, hogy miként is kellene használni. Van tehát terepe a próbálkozásnak, a kísérletezésnek. Amikor előkerültek a szabadon használható AI-re épülő oldalak az első gondolatom nekem is az volt, hogy milyen jól lehet majd ezeket feladatok készítésére használni. Nem is kellett sokat várni, meg is jelentek a feladatgeneráló AI-k, amik nekem viszont igazi csalódást okoztak. Végtelen mennyiségben ontották ugyan a feladdatokat, de nem túl jókat. Jelelmzően egy-egy ismeretre, kiragadott tudáselemre kérdeztek rá egy anyagból. Leginkább a diákok által készített Kahoot!-okra emlékeztetve. Nem csoda, ó feladatot csinálni nem egyszerű.

Most újra nekivágtam, de nem azzal az elvárással, hogy majd az AI lesz a varázsló, ami helyettem megcsinálja a feldatot, hanem inkább úgy kezelve, mint egy ügyes, de nem túl képzett asszisztensem lenne. Végzős biológusoknak, akik emelt szintre készülnek akartam feldatot készíteni, ezért azzal kezdtem, hogy megadtam neki a témakörhöz releváns érettségi témakör vázlatát, mondván, hogy ezek az ismeretek, fogalmak azok, amiket a diákoknak tudnia kell. Azt találtam ki, hogy a feladat legyen egy orvos helyzete, megérkezik a beteg, ők kérdéseket tehetnek fel, vizsgálatokat végezhetnek, majd diagnózist kell felállítaniuk és terápiát is kell javasolniuk.

Részletesen mondtam el az AI-nak, hogy milyen feldatot akarok készíteni. A beteg bemutatása után tíz megadott kérdésből kell négyet választaniuk, amire megkapják a válaszokat, majd tíz felkínált vizsgálat közül választhatnak hármat, amit elvégezve megkapják azok eredményét. A kérdések és a vizsgálatok pontot rnek aszerint, hogy mennyire relevánsak az esetben. A két feladatban az egyik stressz miatt megemelkedett kortizol szint volt, a másik Cushing-szindróma.

Az első feldat elkészítése nagyjából 40 perc volt, a másodiké fél óránál kevesebb. Többször kellett figyelmeztetni az AI-t, hogy figyeljen a kérés egyes részeire, vagy igazodjon a megadott tudásszinthez. A pontozásnál is többször kellett kérni, hogy az legyen részletesebb. A végén mindkét feladatnál megkértem, hogy vesse össze a tételvázlattal, megfelel-e az adott szintnek.

Így, hogy többszörös módosítgatáson ment keresztül kifejezetten elégedett vagyok a két feladattal és azt hiszem, valóban spórolt meg időt nekem az AI. A kortizol feldat letölthető IDE KATTINTVA, a Cushing-szindrómás pedig INNEN. A formázás mindkét esetben olyan, hogy kétoldalas nyomtatással olyan kártyákat kapjunk, aminek az egyik oldalán van a kérdés, a másikon a válasz.