Bármit megtanít - interaktívan (mégsem váltja ki a tanárt)

- 2024. április 24.

Írta: Prievara Tibor

Bárcsak lenne egy oldal, ahol feltöltöm a tananyagot, a diákok pedig önállóan, interaktívan tanulhatnak, ráadásul úgy, hogy én 1) mindent látok, amit csinálnak, 2) elemzést kapok arról, hogy dolgoznak. Mindez az AI világában természetesen nem lehetetlen, és nem az utópisztikus jövő, hanem a jelen. Több olyan alkalmazás létezik már, ahol erre lehetőség nyílik. Sajnos, azonban, nem mindegyik váltja be a hozzá fűzött reményeket. Én kísérletezgettem párral, a lapozás után mesélek arról, hogy végül melyik, miért és hogyan használtuk a diákokkal a tanulás támogatására (hangsúlyozottan: nem a tanítás támogatására, és nem a tanulás kiváltására). Izgalmas kísérlet volt!

A helyzet az volt, hogy egy csoportnyi diák szeretett volna angolból előrehozott érettségit tenni, aminek az egyik feltétele az volt, hogy elolvassanak egy könyvet, és azt képesek legyenek elemezni, s nyelvileg feldolgozni. MIvel ez egy osztályozó vizsga volt, azaz mindez a következő év tananyaga volt, elvileg nem is volt a tanóráink része idén. Mégis, ízt éreztem, hogy ez nem egyszerű feladat a diákoknak, tudtam, hogy a tavaszi szünetben fognak sokan nekiveselkedni, ezért kerestem azt az alkalmazást, amely a leginkább segíthet nekik a könyv önálló feldolgozásában.

Az oldal, amelyre a választásom végül esett a Schoolai.com volt (ITT TALÁLHATÓ), ahol a setup igen egyszerűen ment, hiszen regisztráltam, majd elindítottam egy osztálytermet, ahol a gyerekek tanulhatnak majd. Pár tanács: az osztályterem elindítása egyszerű volt nagyon. Ezután kapunk egy linket, amit elküldhetünk a diákoknak, akik így csatlakozhatnak. Nem szükséges részükről regisztráció, ami nagyon leegyszerűsíti a dolgokat, hiszen egy linket küldünk, és már készen is vagyunk. Ennek ugyanakkor elég komoly hátránya, hogy ha egy diák többször nekifut, akkor azok külön-külön fognak megjelenni nálunk, és nehéz ezt összegereblyézni, ha mondjuk értékelni szeretnénk. GDPR szempontból rendben vagyunk, hiszen senki nem lát semmit a diákok közül, csak mi, tanárok a diákok munkáját. Végül fontos tudni, hogy ez természetesen fizetős oldal, de amikor én dolgoztam vele, 75 diákig ingyenes, azaz akár 2-3 osztállyal, csoporttal bőven tudjuk próbálgatni, és értelmes munka is lehet belőle.

Funkcionalitását tekintve így működik a Schoolai.com: van egy mező a feladat (vagy ahogy ők hívják, Space) létrehozásánál, ahol betölthetünk szöveget, ami alapján a tanulás elindulhat. Itt 10 000 karakter volt a limit, ha jól emlékszem, azaz pl. arra nem volt elég, hogy egy egész könyvet feltöltsek, de arra igen, hogy a könyv tartalmát, és alapvető elemzését igen. És itt kezdődik a varázslat: amikor a diákok megérkeznek az oldalra, akkor a feltöltött adatok alapján az Ai elkezdi feldolgozni velük a művet. Kérdéseket tesz fel, elemezteti a művet, összefüggéseket fed fel. Ami érdekes volt: mindezt kifejezetten intelligensen teszi. Vagyis működött! Kétségtelen, hogy olyan helyzetben, amikor a diákoknak ez nagy segítség volt, ráadásul szünet alatt, azaz a tanár (vagyis én) is elérhetetlen volt, órákon sem lehetett erről beszélgetni, ugyanakkor nemsokára vizsgázniuk kellett belőle.

Tanárként ezt látom: minden chat, minden szavát elmenti a rendszer, és én végigolvashatom. Ez önmagában izgalmas visszajelzés. Emellett minden tanulóról összefoglalást készít az oldal, azaz komplex visszajelzést ad, szövegesen arról, hogyan teljesítettek a tanulók. Ez már nem volt olyan izgalmas, az AI korlátai értelmezési határokat szabtak a sokoldalú feedback-nek. Nem volt ugyanakkor haszontalan, pusztán arról volt szó, hogy nem másoltam volna ki, és küldtem volna el a diákjaimnak. Ami azonban különösen érdekes volt, és jól is működött, az a ‘red flag’ jelzőrendszer. Ha egy tanuló olyan megjegyzést tesz, amit az AI valamiért problémásnak gondol, és - szerinte - további beavatkozást igényel (pl. gyermekvédelmi, mentálhigiénés stb.), akkor azt nagy vörös felkiáltójelekkel jelzi számunkra. Ez persze nem válthatja ki a pedagógiai munkát, de esetleg újabb eleme lehet a jelzőrendszernek.

Összefoglalva: a Schoolai.com oldalra feltölthetünk szöveges anyagokat, majd a diákjainkat az így elkészített Space-be egy link segítségével meghívhatjuk. Itt a nevüket megadják, majd csetelni tudnak egy AI-val, amely segít nekik feldolgozni a tananyagot. Mi, tanáként, ezt a chat-et látjuk, értékelhetjük, visszajelzést adhatunk. A rendszer ebben is segít, illetve jelzi az esetleg (más szempontból) problémás diák-megnyilvánulásokat.

Néhány extra információ: az oldal tud magyarul, illetve nem feltétlenül kell a diákoknak írniuk, hanem mikrofonnal beszélhetnek is az alkalmazással. Sajnos ezt - amennyire nekem sikerült - csak írásban tehetik, ha magyarul próbálunk beszélni, azt is angolul próbálja felismerni a rendszer. De angolul már beszélgethetünk is. Emellett egyébként rengeteg olyan szolgáltatást tud az oldal, amit pl. a MagicSchool.ai is ad, óravázlat készítését, tesztgenerálást, és még egy csomó egyéb hasonló szolgáltatás, amit adott esetben igénybe is vehetünk (én nem próbáltam, ezekben én annyira nem hiszek).