A Photosynth 3D-be megy

Internet a tanórán - 2014. január 12.

Írta: Nádori Gergely

PhotosynthSokat írtunk már korábban a Photosynth nevű alkalmazásról. Ez az, amivel panorámaképeket, zoomolható, körbeforgatható képeket készíthetünk akár mi magunk is. Elegendő csak egy helyen állva kattintgatni pár százat, a program összeilleszti a képeket. Útban van a program újabb változata, amivel már igazi 3D-s képeket készíthetünk a fényképeinkből. Ez a változat már kipróbálható, hát így is tettünk.

Az új Photosynth-et (ITT OLVASHATÓ róla angolul) jelenleg azok próbálhatják ki, aki jelentkeznek rá, én is így tettem. ITT EGY PÉLDA egy általam készített képre. Rögtön feltűnt, hogy a korábbiakkal szemben most már négyféle kép közül választhatunk:

  • a körbeforduló képeknél egy pontot (pl. egy szobrot) járunk körbe és úgy készítünk képeket.
  • a panoráma fordított eset, egy pont körül forgunk körbe és kattintgatunk.
  • a séta teljesen új forma, itt egy vonalon mehetünk végig és képekből lesz egy 3D séta.
  • a fal esetében egy síkot fényképezhetünk végig és abból lesz 3D kép.

A programhoz részletes technikai ismertető is letölthető, amiből megtudhatjuk, hogyan érdemes a képeket készíteni és azt is, hogy a kevesebb gyakran több, nem mindig az a nyerő, ha nagyon sok képet készítünk. Az újfajta képeket IDE KATTINTVA böngészhetjük.

Végezetül pár szó arról, hogy mire használhatjuk a tanításban: nyelvórákon a helyek leírására remek eszköz, helytörténeti oldalakat dobhatunk fel vele, az iskola honlapján bemutathatjuk az épületet, kellő felkészüléssel akár történetek bemutatására is használhatjuk. A felhasználásnak tényleg csak a képzeletünk szab határt.