AI dalból karaoke

Angolos ötletekX - 2024. szeptember 27.

Írta: Prievara Tibor

Elkezdődött az a tesztüzem (kísérletnek nem nevezném 🙂), amelyben arra voltunk kíváncsiak, hogy AI által generált zenéket hogyan lehet a tanulás szolgálatába állítani, ráadásul olyan iskolákban, ahol halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek tanulnak. A lapozás után a cikkben elmeséljük, hogyan sikerült egy ilyen próbálkozás, milyen eredményeket, és további ötleteket hozott. Spoiler: többé-kevésbé működni látszik a koncepció.

Az ötlet Sárközi István kollégámtól származik, aki belevágott az AI-val generált dalok használatába angol nyelv tanítása során. Az ötlet egyszerű volt, készítsünk egyszerű angol dalokat (slow rap stílusban), amelyet - akár írás nélkül - megtanulhatnának, és dúdolgathatnának a gyerekek. Az ötletet kipróbáltam én is, 9. Osztályban, technikumban, de ott személyes névmások tanítására, ismétlésként, álkezdő tanulókkal. A titka az, hogy sokszor kellett meghallgatni, és elkezdték énekelgetni.

De visszatérve Sárközi István ötletéhez … készítettünk egy ilyen AI-val generált egyszerű dalt, IDE KATTINTVA meghallgatható. Én többször újra legyártottam, mert eddig azt csinálta, hogy ha csak 4, vagy 8 soros volt a dalszöveg, akkor többször elénekelte, és most is ebben reménykedtem. De nem. Az első 12-13 mp-ben elhangzik a szöveg, és utána már csak az instrumentális elemek ismétlődnek. Mint kiderült, pont ez volt az, ami továbblendítette a tanórai felhasználást, hiszen az AI által generált zenékkel tökéletes alapot is lehet csinálni (csak instrumentális zenét), de sokkal jobb, ha az elején elhangzik a szöveg a dallamra énekelve, és utána az alapot hallgathatják, ami egy tökéletes karaoke órát eredményezett. Kijöhettek a gyerekek, és sorban elreppelhették a saját életüket, saját nevükkel, címükkel, a többieknek. De nem kell itt megállni, rap csatákat is lehet szervezni, vagy alapokat gyártani, és utána arra énekelni szöveget. Nem tudom, hogy elveszi-e a munkáját a zeneszerzőknek az AI, de azt állíthatom, hogy ilyen típusú oktatási helyzetekre kiválóan alkalmas.