Mire lesz jó a Facebook új keresője?

Hírek - 2013. január 16.

Írta: Prievara Tibor

Sok tanár, szülő aggódik amiatt, hogy a Facebook mennyi minden szörnyűségnek a lelőhelye. Részben természetesen igazuk van, de azért sokszor a bizalmatlanság és a nem elegendő ismeret is táplálja ezeket az előítéleteket (pl. eddig legalább öt kollégám mondta azt, hogy ő fél a Facebook-tól, mert nem akarja látni, hogy mit csinálnak a gyerekek. Nem ismerték az 'elrejtés' funkciót, illetve eszükbe sem jutott, hogy az ott megjelenő tartalomra ők hatással lehetnek, hanem azt gondolták, hogy ki vannak téve az összes heavy metal videónak, valamint bulifényképnek. Még arra sem gondoltak - ami valóban fura volt - hogy egyszerű megoldásként ilyen esetekben ne jelöljük vissza a gyerekeket). No mindegy, szóval elindult a Facebook Gráfos Kereső, amely a Facebook saját fejlesztésű keresőmotorja. Mivel egyelőre csak az USA-ban tesztelhetik és csak kevesen, lenyomoztuk az amerikai felhasználók visszajelzéseit, és a lapozás után ebből nyújtunk át egy csokorral. Tényleg lesznek egészen félelmetes funkciói a keresőnek, érdemes belelapozni!

A keresőt nem kell külön megnyitni, egyszerűen beleépül majd az oldal tetején található keresőbe és felajánlja az extra funkciókat. Így fog ez valahogy kinézni:

Mazsolázhatunk nem csupán a képek között, hanem további szűkítésekre is van lehetőségünk (pl. csak azok a képek, amelyeket lájkoltunk, vagy éppen kommenteltünk rájuk). Ezen felül helyszínek alapján is kereshetünk majd képeket (pl. Budapesten készült képek). Ez utóbbi funkció már versenyezhet a Google-lel, hiszen ha például elutazunk valahová, megnézhetjük a helyet képeken, és azonal láthatjuk azt is, hogy kik készítették a képeket. Esetleg egyetlen kattintással ismerkedhetünk helyiekkel.

Kifejezetten ijesztő lehet az, hogy több szempont szerint is kereshetünk majd a Facebook-on. Például szemezgethetünk olyan volt iskolatársaink közül, akik éppen New Yorkban laknak, esetleg azt is megtudhatjuk, hogy van-e magyar alkalmazottja a Google-nek Sydney-ben. Szintén kereshetünk gimnáziumi öregdiákokat a közelünkben - egy felvételi elbeszélgetésen jól jöhet, ha tudjuk, hogy a velünk szemben ülők közül valaki ugyanoda járt, ahová mi is ... . És ami még izgalmasabb: rákereshetünk egy cég (intézmény) olyan alkalmazottaira, akik azelőtt egy másik cégnél dolgoztak (pl. olyan Google alkamazottakra, akik dolgoztam a Facebook-nál, vagy aktualizálva: olyan radnótis tanárokra, akik tanítottak az ELTE-n is).

Ha nem tudjuk, hová menjünk enni, egyszerű lesz a döntés, mert a Facebook keresője kilistázza nekünk a környezetünkben lévő olyan éttermeket, amelyeket ismerőseink lájkoltak - nyilván azért, mert jók (netán esetleg ott dolgoznak).

Mindezek a lehetőség tovább bonyolodhatnak, hiszen liztázhatunk például olyan oldalakat, amelyeket olyan barátaink kedvelnek, akik szintén kedvelik a TanárBlogot (vagy egy tetszőleges Facebook oldalt). És itt a lehetőségek tárháza kimerítheteten, hiszen olyan zenéket is kereshetünk, amit azok az ismerőseink szeretnek, akik szeretik Stephen King-et és rendszeresen szörföznek. Kérdés, hogy mindennek mennyi értelme van, persze, de ha ügyesen használjuk, nagyon gyorsan és hatékonyan lehet bármire választ találni. És ebben igenis versenytársa lehet a Google-nek a Facebook, hiszen például egy utazás tervezésénél, illetve egyéb olyan helyzetekben, ahol az ember pénzt is költ (pl. étterem választása) jelentős heyzeti előnyre tehet szert a Facebook riválisával szemben, még akkor is, ha tényekre továbbra is a Google vagy a Bing keresők lesznek használatosak. És ha már a Bing keresőmotorról esett szó: tovább is gondolkodtak a Facebook-nál, hiszen ha bármire nem tudja a választ a Facebook, a Bing integrált keresője lehetővé teszi, hogy egyáltalán soha ne kelljen a Google-höz fordulnunk, hanem a praktikusabb Facebook + Bing kombót használjuk.

Bár még pontosan nehéz megmondani, hogy mennyire (és főleg, hogy mire) lesz jó a Facebook új fejlesztése, annyi bizonyos, hogy a HR-esek már most dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen az életünk, szakmai és személyes múltunk ezentúl valóban nyitott könyv lesz. Szerencsére még mi düntjük el, hogy mit is írunk ebbe a könyvbe - erre érdemes a diákjaink figyelmét is felhívni esetleg.