Prezi.com – frissesség, lendület

Hírek - 2012. március 8.

Írta: Prievara Tibor

„Friss, lendületes, dinamikus.” A legtöbben így jellemzik a Prezi.com-ot. Aki esetleg nem ismerné: egy magyar fejlesztésű prezentációs szoftverről van szó, aminek a legnagyobb újítása, hogy szakított a PowerPoint diasoraival - ehelyett egy nagy digitális vásznon a nagyítás, a kicsinyítés és a forgatás, illetve a „scroll” (jobbra-balra csúszás, jobbra-balra lépés) eszközével mutatja be a vetítendő képeket, szövegeket, videókat és zenéket. Talán egy diák számára a legimpozánsabb az lehet benne, hogy tényleg lenyűgöző élményt nyújt a mozgás és a dinamika. A saját nyelvén szólítja meg az anyag, mert az modern, látványos és kreatív. De ennél sokkal többről van szó. A program által egy tanár a tananyagot összefüggéseiben tudja bemutatni.

Meg tudja jeleníteni a résznek és az egésznek a tényleges kapcsolatát. Ezáltal a tanulók rögtön megértik a tananyag logikáját, struktúráját, ami annak rögzítésében is sokat segít. A globális kapcsolatokat látják, és nem a tankönyv szeleteiben kell gondolkodniuk. Például kémiából egy molekula bemutatása sokkal egyszerűbb Prezivel, hiszen elég róla csupán egy nagy képet vetíteni, amelyen - kellő részletezettség esetén - megjelenhetnek a különböző atomok, alkotó elemek, kötések és minden, ami fontos. Ezek között „zoom”-olva („zoom” = nagyítás, kicsinyítés) izgalmasan fedezhetjük föl, hogyan épül fel az adott egység.
A Prezi.com tehát egy eszköz. Egy jó eszköz. Mivel egyszerre látványos és felhasználóbarát. Könnyű kezelni, ingyenes, és ráadásul tanároknak és diákoknak egyéb kedvezményeket is nyújt.
Aki még nem próbálta ki, látogasson el a Prezi oldalára: www.prezi.com
Bár magyar fejlesztésű a szoftver, világszerte dolgoznak vele, emiatt a nemzetközi angol nyelvet használja. A www.prezimagyarul.hu című blog-on elérhető egy magyar nyelvű kézikönyv, ami nagy segítség azoknak, akik esetleg kevésbé boldogulnak az angollal vagy a számítógépes világ rejtelmeivel. A blogon folyamatosan jelennek meg újabb és újabb bejegyzések, amelyek tippeket, trükköket, mintaprezentációkat, különböző prezis kézpések időpontjait és sok-sok egyéb hasznos információt közvetítenek a programról.
Használjatok ti is Prezit!
Üdvözlettel:
a Prezi Magyarul csapata