Önálló tanulás - mire jó a Tell Me More?

Hírek - 2011. október 16.

Írta: Prievara Tibor

Természetesen nagyon könnyű elhatározni, hogy megtanulunk - ha lehet, egyedül - egy nyelvet, és megint más dolog ezt véghez is vinni. Most belenézünk egy olyan rendszerbe, amely sokak tapasztalata szerint képes arra, hogy megtanítson nekünk egy idegen nyelvet. Azért azt tudnunk kell, hogy nincs az a kiválóan összerakott rendszer, amely erőszakkal a gép elé tud minket ültetni. És most a lapozás után betekintünk a Tell Me More nyelvoktató rendszerébe - képekkel, tanácsokkal, ötletekkel.

A rendszerbe belépve a legelső kellemes meglepetés, hogy érthető a felület (egyeseknek talán kellemetlen meglepetés ugyanakkor, hogy csak Internet Explorer alatt fut a rendszer). Választhatunk nyelvet (tanulni kívántat is persze, de azt is beállíthatjuk, hogy az instrukciók milyen nyelven legyenek). Mivel az angol kezdő tanfolyamot választottam, a magyar lett ez a nyelv. A jobb oldalon található rejtélyesen megfogalmazott 'Nyelvi teljesítményértékelő teszt' valójában egy szintfelmérő, amely segítségével belőhetjük, hogy nagyjából hol is tartunk (figyelem: a szintfelmérő 90 perces, és csak egyszer lehet elvégezni, szóval küldjük el otthonról a családot, és jól gondoljuk át, hogy mikor vágunk bele. A 90 perc egyébként - amellett, hogy biztosan idegesítő, mert hosszú - némi garanciát is jelenthet, hiszen látszik, hogy nem 5 perc alatt szeretnének minket 20 kérdés alapján felmérni).

Na mindegy, lássuk a nyitóképernyőt, ugye mondtam, hogy minden érthető rajta?

 

Ide megérkezve elkezdődhet az igazi tanulás - tegyük fel, hogy a szintfelmérő szintén azt mondta, hogy ez a nekünk való szint. Tanulási útvonalakat találunk itt, amelyek közül bátran szemezgethetünk, de haladhatunk akár sorban is. Számomra az egyik legnagyobb előnye az ilyen rendszereknek a könyvekhez képest az, hogy sokkal könnyebbem és rugalmasabban tudom a tanulási folyamatot a saját igényeimnek megfelelően alakítani. Át tudok ugrani  olyan részeket, amelyeket már hatvanszor vettünk különböző tanfolyamokon, és tudok arra koncentrálni, ami nekem fontos, vagy éppen újdonság.

Kijelöltünk tehát egy tanulási útvonalat, de választhatjuk a 'Szabad barangolás'-t is. Az útvonalon elég változatos feladatok várnak. Az alábbiakban kiemeltünk néhány érdekeset.

Kezdjük mindjárt a legerősebbel, és azzal, ami igazán érdekessé teheti a Tell Me More rendszerét. Ez pedig nem más, mint a kiejtés edzésére szolgáló hangfelismerő alkalmazás. Ez egy kis kiegészítő szoftver, letölteni egy perc, és már indulhat is a csiszolás. Megkapjuk a mondatot, vizuálisan is megjelenik az intonáció, majd egy mikrofon segítségével visszamondjuk a mondatokat a megadott hangminta alapján. Saját kiejtésünk is kap megjelenítést, illetve fel is veszi a rendszere, azaz bármikor visszahallgathatjuk az összes próbálkozásunkat, illetve azt is, hogy mennyire tértünk el a mintától. Ez érdekes játék, és feltétlenül többlet.

Valahogy így néz ki ez a képernyőn. Ezen felül természetesen rengeteg feladattípust kínál a rendszer, valamint olyan videó-történeteket, ahol a válaszaink alapján léphetünk tovább ezen, vagy azon az úton. Kiegészítő szolgáltatásokat is találunk, mint például a nyevtankönyv, ahol  (elég hagyományos felfogásban készült) magyarázatokat találhatunk minden nyelvtani témakörhöz.

Ha valaki önálló nyelvtanulásra adja a fejét, érdemes hát kipróbálni a Tell Me More rendszerét (IDE KATTINTVA tehetünk ingyenes próbát). Sajnos csak tananyagot tud nyújtani a rendszer, motiválni is csak ezen keresztül tud minket. Leülni a gép elé (akár napi rendszerességgel) bizony továbbra is nekünk kell!