Tíz weboldal a Nemzeti Összetartozás Napjához

Tíz weboldal... - 2012. június 4.

Írta: Nádori Gergely

Június 4-én ünnepeljük az iskolákban a Nemzeti Összetartozás Napját, ami éppen a Trianoni békeszerződés aláírásának napjára esik. Most elsődlegesen ezzel, a békeszerződéssel kapcsolatos oldalakat, érdekes anyagokat, forrásokat gyűjtöttünk egybe, hátha hasznosak lehetnek a megemlékezéshez.

Elsőként is itt van maga a teljes békeszerződés angol nyelven a Wikisource oldalról (IDE KATTINTVA), magyarul pedig IDE KATTINTVA.

Másodiknak az USA és a Magyar Királyság közötti békekötés (IDE KATTINTVA).

Íme Apponyi Albert híres beszéde, ami az angol miniszterelnök szerint ugyan szép és nagy ívű volt, de nem segítette, hogy a határmenti magyarlakta területek visszakerüljenek (IDE KATTINTVA).

Érdekes olvasmány a francia diplomácia iratainak szemelvénye magyarul (IDE KATTINTVA).

A huszadkszazad.hu oldalon korabeli tudósítást olvashatunk a béke aláírásáról (IDE KATTINTVA).

Sajnos a NAVA filmhíradói között csak 1921-ből találunk egyet, ez azt mutatja be, ahogy Pécset újra elfoglalják a magyar csapatok (IDE KATTINTVA).

Ha a Fortepan oldalára megyünk, ott egy szegedi Trianon ellenes tüntetésről találunk fényképet (IDE KATTINTVA).

Ezen az oldalon nagyíthatóan, könnyen átvizsgálhatóan nézhetjük meg Teleki Pál híres vörös térképét, amit a béketárgyalások alatt sokat használtak (IDE KATTINTVA).

A békeszerződés hatalmas csapás volt a magyarság számára, mi sem mutatja jobban, mint a Kosztolányi által szerkesztett kötet a Vérző Magyarország. Magyar írók Magyarország területéért, érdemes megnézni a tartalmát (IDE KATTINTVA).

És mindezek után, de talán előtt is érdemes elolvasni,amit a Történelemtanárok Egyesülete ír az emléknap kapcsán (IDE KATTINTVA).