Tíz weboldal hatalmas fájlok küldésére

Tíz weboldal... - 2010. december 13.

Írta: Prievara Tibor

Kellemetlen lehet, ha mások 100 MB-os anyagot probálnak a postafiókunkba gyömöszölni. Többek között azért is (arról nem beszélve, hogy sok szolgáltató nem is engedi, hogy ilyen nagy fájlokat küldözgessünk), mert a fogadó nem nagyon tud mit kezdeni vele, le kell töltenie. Erre a problémára ajánlunk több megoldást, magyart és nem magyart egyaránt. Érdemes lapozni!

Az első legyen a hazai megoldás:

 

1. A Toldacuccot névre hallgató (IDE KATTINTVA található) oldalon 4, max. 500 MB méretű fájlt küldhetünk (ezt persze online tárolja, és azért ezt akárhová feltölteni is elég hosszú idő). Az ingyenes, regisztráció nélküli fájlküldés esetén összesen 3 napig tárolják a fájlt, szóval annyi idő alatt a másik oldalon le kell tölteni. Összesen 3 címet adhatunk meg, és visszaigazolást (ingyen) nem küld. A feltöltési sebesség is jóval alacsonyabb az ingyenes verzióban, de azért rendben van. Ahhoz képest, hogy ingyen, regisztráció nélkül tudunk dolgozni az oldalon, teljesen hazsnálható és korrekt a szolgáltatás.

2. Dropbox (ITT TALÁLHATÓ): nem is várunk tovább, ez a legjobb megoldás szerintünk, hiszen itt egy kis segédprogramot telepíthetünk gépünkre, és ez úg yjelenik meg, mint egy mappa a számítógépünkön. Vagyis pont úgy tudunk feltölteni és megosztani dokumentumokat, mintha a saját gépünkön, vagy gépek között megosztott hálózaton dolgoznánk. Ha nem telepítjük a segédprogramot, akkor dolgozhatunk online is rajta, mint sok egyéb hasonló szolgáltatással. Amiért szeretjük még, az az, hogy nem korlátozza a fájlok méretét. Nagyon kényelmes, nagyon egyszerű!

3-10. Nézzünk néhány egyéb hasznos, hasonló alkalmazást. Mi sokat használtuk a Box.net oldalt is, itt sajnos maximalizálva van a fájlok mérete (ha jól emlékszem 25 MB, ami nem kevés, de nagyobb fájlok küldésére már nem használható). A YouSendIt is hasonló, csakúgy mint a DivShare, ahol ráadásul a Facebook azonosítónkkal is be tudunk jelentkezni, szóval a regisztrációval sem kell bajlódnunk. Kiegészítés: a DivShare inkább online tárhelynek jó. A teljesség igénye nékül néhány további oldal: Send This File, és - hogy írás is legyen a linkek között - Transfer Big Files, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy a Skype is kiválóan alkalmas arra, hogy Skype kapcsolatainknak küldözgessünk hatalmas fájlokat (esetleg egész estés filmeket), A Senduit egy linket ad, amely a feltöltött dokumentumra mutat, ezt kell elküldenünk másoknak (bizalmas iratokkal nem használnám ezt annyira talán). Végül álljon itt a Wikisend erre a funkcióra.