Beágyazás - amit minden tanárnak tudnia kell!!

Tippek, trükkök - 2009. július 12.

Írta: Prievara Tibor

Beágyazás - embedding

A webkettő tárgyalásánál beszéltünk a megosztás fontosságáról (FONTOS: a posztban lejjebb található egy interaktív videó bemutató, valamint egy - szintén interaktív - feladat is! Megéri lapozni!!!). Ez azt jelenti, hogy az általunk, vagy mások által elkészített tartalmakat mások számára is hozzáférhetővé tesszük. Ennek lehet több fokozata:

a) megtehetjük, hogy publikálunk bármit, és a felhasználóknak lehetőséget adunk arra, hogy kommentálják, értékeljék az anyagunkat (pl. ha blogot írunk),

b) az is elképzelhető, hogy a többi felhasználóval együtt, közösen szerkesztjük a tartalmat (pl. a wiki ilyen)

c) lehet azonban az is, hogy az általunk elkészített tartalmat egy kód segítségével kiemelhetővé tesszük a weboldalunkból – ezt hívjuk ’beágyazásnak’ (angolul embedding).

Íme egy rövid videó bemutató arról, hogy a gyakorlatban ez hogyan is néz ki, és mit kell tennünk - lépésről lépésre:

Hová?

Láthatjuk tehát, hogy látszólag egyszerű dolgunk van, hiszen nem kell mást tennünk, mint

megtalálni egy kódot, és azt bemásolni oda, ahová szeretnénk. Ez egy kicsit azért összetettebb ennél a helyzet, mivel

a) nem minden oldal kínál ilyen kódokat, és

b) nem minden oldal tud fogadni ilyen kódokat.

Ez azt jelenti, hogy azért nem tudunk minden mindenhová beágyazni – éppen ezért igyekszünk az interaktív bemutatóban részletesen bemutatni a beágyazás folyamatát.

Miért?

A beágyazás azt jelenti, hogy a saját oldalunkat gazdagíthatjuk színes tartalommal, és többé már nem csak linkekkel tudunk egy érdekes videóra, egy térképrészletre, vagy éppen egy általunk készített online bemutatóra hivatkozni, hanem a tartalmat magát tudjuk a saját oldalunkon megjeleníteni.

Ez azt jelenti, hogy minden technikai előképzettség nélkül képessé válunk arra, hogy izgalmas, színes, multimédiás weboldalt készítsünk, vagy készíttessünk a diákokkal.

És most következzék a poszt elején beígért interaktív feladat: