Virtuális osztályterem, fájlmegosztás és iskolai webhely ingyen

Tippek, trükkök - 2013. október 16.

Írta: Prievara Tibor

Sok iskolában (így pl. nálunk is) jelent gondot az, hogy nem jut sok pénz informatikai fejlesztésekre, ugyanakkor a diákok, a szülők és - lássuk be - az élet is azt kívánja, hogy valahogy megpróbáljuk az iskolát felzárkóztatni a 21. századhoz. De ha nincs pénz 'vasra', vagyis hardverre vagy szerverekre, mindez nem egyszerű. Szintén sokaknak okoz gondot a virtuális osztálytermek fizetőssé alakulása, illetve az ingyenes szolgáltatások jelentős szűkülése esetenként. Furcsa, de még mindig sokan nem tudják, hogy minderre van ingyenes, profi megoldás, ami minden magyar iskola számára elérhető - és egyetlen forintot sem kell költeni eszközökre, mivel minden szolgáltatás a felhőben fut. Ez a Microsoft Digitális Oktatási Alapcsomag, amely több mint egy éve áll rendelkezésre, azonban nem a Tisztaszoftver oldalán kell keresni, hanem IDE KATTINTVA lehet regisztrálni rá, az iskolai rendszergazda pedig minden beállítást el tud végezni (ha nem, lehet segítséget kérni, és az ország egész területén kimennek az iskolába, hogy megoldják az esetlegesen felmerülő gondokat). Részletes leírás a lapozás után!

Mi mindent ad a Digitális Oktatási alapcsomag? Nos, íme egy rövid leírás minderről:

E-mail és naptárak
Hozzáférés az iskolai e-mailekhez és naptárakhoz a saját vagy nyilvános számítógépről és a megfelelő telefonról. 25 GB-os postaláda minden felhasználónak. Beépített levélszemét- és vírusszűrés.
Naptárak megosztása, értekezletek ütemezése és termek foglalása.

Fájlmegosztás és dokumentumkezelés
Tartalom kezelése és online együttműködés. Fájlok megosztása a tanárok vagy a diákok között a megfelelő jogosultságok szerint. Listák, hirdetmények, tananyagok, fényképek és videók közzététele.

Csetelés és videókonferencia
Rövid szöveges üzenetek, hang- és videóhívások, alkalmazásmegosztás, PowerPoint bemutatók megosztása, közös rajzolás és jegyzetelés. Az online hang és videó beszélgetésekhez megfelelő internet sávszélességre van szükség.

Webhely
Egyszerűen, programozói szaktudás nélkül létrehozhatja és naprakészen tarthatja az iskola honlapját. Használhatja az iskola saját webcímét (pl. www.iskolanev.hu). Nincsenek webhely-szolgáltatói költségek.

Az Office webes alkalmazásai
A megosztott házi feladatok, kérdéssorok, mérési jegyzőkönyvek vagy összefoglalók létrehozása, megtekintése, illetve egyszerű szerkesztése otthonról, böngészőből. A jól ismert Microsoft Office alkalmazásaival létrehozott fájlok megnyitása és szerkesztése.