Kérdőívgyártó a Skydrive-on

Tippek, trükkök - 2013. január 30.

Írta: Prievara Tibor

Nagy a verseny az ingyenes tárhelyek szolgáltatói között. Leginkább a Google Drive (Google), a Skydrive (Microsoft) és talán a Dropbox (Dropbox) verseng a felhasználók adataiért. A Google és a Microsoft is gőzerővel fejleszt, hogy lépéselőnybe kerülhessen (ITT írtunk már erről). Eleddig az egyik kétségtelen előnye a Google-nek a Google form, azaz a kérdőívkészítő alkalmazás volt, míg a Skydrive több tárhellyel, illetve többek között az Office ingyenes online verzioójával, valamint a OneNote alkalmazással hasított. Újabb fejlemény a Skydrive-on az Excel survey elindulása, amely segítségével most már a Microsoft oldalán is tudunk kérdőíveket készíteni. Kipróbáltam, egész jól működik, barátságos a felhasználói felülete is, szóval lehet, hogy ismét olyasmit csináltak, ami működik, és még az iskolában is hasznunkra válhat :) Rövid bemutató a lapozás után.

Ahhoz, hogy az alkalmazást használhassuk, be kell jelentkeznünk Windows Live ID-val (Microsoft ID). Ha nincs ilyenünk, kattintsunk ide és csináljunk. A Skydrive felületén Létrehozhatunk (Create) különböző fájlokat, itt az Excel Survey opciót.

 

Miután ezzel megvagyunk, megjelenik az Excel online felülete, valamint egy doboz, ahová a kérdéseket írhatjuk. Meg kell adnunk a kérdőív címét (bal oldalon), majd alatta megjelennek a kérdések. Összesen 7 kérdéstípus közül választhatunk, ezek az alábbi képen a jobb oldalon láthatóak.

Újabb kérdéseket egyetlen kattintással adhatunk hozzá a kérdőívhez, a 'Response type'-nál megadhatjuk hogy milyen típusú kérdést szeretnénk (az alábbi képen azt láthatjuk, hogyan tudunk több választást megadni egy kérdésnél.

Miután elkészítettük a kérdőívünket, meg is oszthatjuk mindenkivel, mégpedig úgy, hogy kérünk egy olyan linket, amelyet megadhatunk azokkal, akikkel szeretnénk megosztani a kérdőívet. Ehhez a 'Share survey' - azaz kérdőív megosztása gombra kell kattintanunk, majd a Shorten link (azaz link rövidítése gombra kattintva le is rövidíthetjük, hogy kellemesebb legyen kezelni a linket). Mindez így néz ki:

Miután mindezzel elkészültünk, nincs más dolgunk, mint hátradőlni és várni, hogy érkezzenek a válaszok :) Kellemes kérdőívgyártáat kívánunk mindnekinek!