Több van a gépén, mint gondolná

Tippek, trükkök - 2013. január 20.

Írta: Prievara Tibor

Emlékszem, amikor először láttam, hogy egy barátom a különböző ablakok között a Windows-ban úgy közlekedett, hogy az Alt+Tab kombinációt használta. Eltanultam tőle persze, és elhatároztam, hogy megpróbálok néhány hasznos billentyűkombinációt megtanulni, hogy gyorsabban végezhessek a feladataimmal. Most olyan kombinációkról szólunk, amelyek valóban hasznosak, ám sokszor nem használjuk őket. Azt már láttuk, hogy a nyitott ablakok között az Alt+Tab kombinációval ugrálhatunk, de ez még csupán a jéghegy csúcsa. Lapozás után a többi izgalmas ötlet!

Ha a Windows logo-s billentyűt magában lenyomjuk, a Start menü fog megnyílni. Ha a Windows logo+D kombinációt használjuk, akkor minden nyitott ablakot a tálcára teszünk és az aztal (desktop) lesz látható. Ha a Windows logo+F kombinációt használjuk, már kereshetünk is a számítógépen bármit. Szintén érdekes és hasznos lehet, ha a Windows logo+Le, Fel, Jobbra, Balra nyílakkal jájtszunk, ezeknek a kombinációknak a segítségével az egyes megnyitott ablakokat tudjuk a képernyő jobb, bal, illetve középső részére terelgetni.

 

Gyakran előfordul, hogy nem tudunk valamit megmutatni a gépen, mert a kivetítőtől messze ülnek a diákok, de az is elképzelhető egyszerűen, hogy szeretnénk 'belenagyítani' egy szövegbe. Ehhez nem kell más tennünk, mint a Windows logo és a (+) jel billentyűjét egyszerre lenyomni. Értelemszerűen, ha szeretnénk kicsinyíteni, akkor a Windows logo és a (-) jel lesz a nyerő. Érdemes kipróbálni, megéri (ha ki szeretnénk lépni a nagyítóból, akkor a Windows logo+ Esc kombinációt használjuk).