Windows Live szolgáltatások

Tippek, trükkök - 2011. március 14.

Írta: Prievara Tibor

Ismerje meg, mi mindenben lehet segítségére a Windows Live, amely többféle szolgáltatással teszi hatékonyabbá munkáját. A Windows Live nagy előnye, hogy használatához mindössze egy néhány perc alatt létrehozható Windows Live IDre van szüksége, és nem kell egyesével regisztrálni minden szolgáltatásba. Ha számítógépén egyszer bejelentkezik valamelyikbe, a többi szolgáltatást is használhatja anélkül, hogy újra és újra begépelné jelszavát.
A Windows Live szolgáltatások egy része internetes, tehát telepítés nélkül, böngészőjében használhatja azokat. A számítógépen futó programok egyszerre telepíthetőek a http://download.live.com letölthető telepítővel.

Messenger
A Windows Live Messenger a csomag egyik legidősebb tagja. Korábban MSN Messenger néven működő szolgáltatás fő funkciója az azonnali üzenetküldés, a „csevegés”. A program a http://down load.live.com oldalról tölthető le. Tanárként bizonyára sokszor fordult elő Önnel, hogy valamit gyorsan meg akart tudni kollégájától. Tegyük fel, hogy fi zika tanárként meg akarja kérdezni az osztály kémia tanárát, hogy meddig jutottak az anyagban, hogy Ön is annak megfelelően tervezze meg óráját. Ha egy tanáriban, netán egymás mellett ülnek, természetesen szóban a legegyszerűbb megkérdezni, ha viszont külön tanáriban dolgoznak, a Messenger segítségével láthatja, hogy kollégája éppen elérhető-e. Egy gyors üzenetváltással hamar megtudja, amire kíváncsi volt. A diákokkal való kommunikációt is segíti a Messenger. A fájl küldés funkció segítségével elküldhetik házi feladataikat, megkérdezhetik egy dolgozat időpontját, vagy egyeztethetnek iskolai rendezvények megszervezéséről, akár konferencia beszélgetésben is.

A Messengerben előre felvett partnerekkel tud beszélgetni. Vegye fel kollégáit és diákjait partnerként. Kattintson a lap tetején a keresősávtól jobbra található Ismerős felvétele gombra. Adja meg ismerőse Live IDs email címét, majd nyom ja meg a Tovább gombot. Amikor ismerőse jóváhagyta a kapcsolatot, megjelennek egymás partnerlistáján. A nevek mellett található színes négyzetek jelölik a partner elérhetőségét. A zöld azt jelenti, hogy partnere elérhető, a narancssárga azt, hogy nincs a gépnél, a piros pedig azt, hogy partnere elfoglalt, ekkor csak indokolt esetben írjon neki. Nem elérhető partnerei neve mellett szürke négyzet látható. Saját elérhetőségét, illetve megjelenítendő nevét módosíthatja, ha az ablak tetején saját nevére kattint. Ha megjelenítendő képét szeretné kicserélni, kattintson a képre. Lehetősége van gyors üzeneteket megosztani. Ezek a rövid üzenetek a neve mögött megjelennek ismerősei partner listáján, így könnyen felhívhatja figyelmüket egy dolgozat leadási határidejére, vagy például az ebédbefizetéssel kapcsolatos információkra. Ha valakivel szeretne üzeneteket váltani, kattintson duplán a partner nevére. Ekkor megjelenik az üzenetablak. Írja be üzenetét, és nyomja meg az Enter gombot.

Az üzenetablakban további lehetőségei vannak. Ha szeretne fényképeket megmutatni, kattintson a Fényképek gombra, és válassza ki a megmutatni kívánt képeket, vagy egyszerűen húzza rá a fényképet a csevegő ablakra. Ha átvált egy másik képre, partnerénél is változik a kép. Ha szeretne élőszóban vagy akár élőképpel beszélgetni, kattintson a Videokép vagy a Hívás gombra. A Tevékenységek menüben a Távsegítség gombra kattintva kérhet számítógépes segítséget egy informatikában jártasabb kollégától vagy diáktól. A segítő láthatja képernyőjét, kezelheti egerét, ezáltal úgy tud segíteni Önnek, mintha egymás mellett ülnének. A Felkérés gombra kattintva behívhat új személyeket egy közös megbeszélésbe. Ha egy olyan számítógépen szeretne üzeneteket váltani, amelyre nincs feltelepítve a Messenger, látogasson el a hotmail. com vagy a http://skydrive.live.com oldalra, ahol a lap tetején található Messenger gombra kattintva láthatja partnereit, és üzenhet nekik.

 

A Messenger az egyik legelterjedtebb azonnali üzenetküldő, így valószínűleg sok diákja és tanártársa használja a programot. Szinte minden felhasználója a tanártanár,
illetve tanárdiák kapcsolat jól használható eszközének tekinti a Messengert. A fiatalok körében végzett kutatások alapján a számítógépen legfontosabb, legtöbbet végzett tevékenység a kapcsolattartás, amihez az esetek többségében Messengert használnak.

Windows Live Groups
Tegye egyszerűvé a mindennapi kapcsolattartást kollégáival, diákjaival, vagy akár a diákok szüleivel. A Live Groups segítségével csoportokat hozhat létre, ahol emailt küldhet a csoport saját címére, de akár 20an is beszélgethetnek valós időben a Messenger segítségével. Minden csoport rendelkezik továbbá saját weboldallal, közös dokumentumtárral, jegyzetfüzettel. Látogasson el a http://groups.live.com oldalra. Itt láthatja azokat a csoportokat, melyeket Ön hozott létre, vagy amelyeknek tagja. Ha új csoportot szeretne létrehozni, kattintson a Csoport létrehozása gombra, és adja meg a csoport nevét, kívánt email és webcímét, esetleg egy rövid leírást. Válassza ki a csoport tagjait Windows Live rendszerbeli ismerősei közül, vagy írja be email címüket. Minden tag egy emailt kap a csoportba való meghívásról. Miután csatlakoznak a csoporthoz, kezdődhet a hatékony közös munka. A csoportba belépve láthatja a közös naptár következő eseményét, az üzenőfalat, illetve a friss híreket, hogy ki csatlakozott mostanában a csoporthoz, illetve ki milyen dokumentumot módosított. A csoport tagjai létrehozhatnak Word, Excel, PowerPoint dokumentumokat, illetve OneNote jegyzetfüzeteket. Az interaktív táblás tanterem foglalásai kiválóan kezelhetőek egy Excel táblában, vagy az értekezleteken elhangzottakat jegyzetelhetik egy OneNote jegyzetfüzetbe. A fájlokat egyszerűen megtekinthetik a böngészőben, vagy akár arra alkalmas mobiltelefonjukról is. Ha valaki módosítani szeretné valamelyik dokumentumot, egy pillanat alatt megteheti, akár egy olyan számítógépről is, melyre nincs Office telepítve. A csoportok nagy előnye, hogy nem kell mindenkinek egyedül összegyűjtenie a többiek email címét, mert a csoport tagjainak elérhetősége mindig naprakész. Ha szeretne emailt küldeni a csoport összes tagjának, egyszerűen címezze azt a csoport létrehozásakor megadott címre (például moderniskolatanarikar@groups.live.com), és biztos lehet abban, hogy azt a csoport éppen aktuális tagjai kapják meg.