Meghalt a Ning, éljen a Ning!

Tippek, trükkök - 2010. augusztus 19.

Írta: Prievara Tibor

Augusztus 20. a közösségi oldalak világában is jeles dátum- legalábbis az idén - mivel a méltán népszerű Ning közösségi oldal pont szent királyunk ünnepén vált ingyenesről fizetős szolgáltatássá. Mivel többen ajánlottak több oldalt, alternatívát a Ning-re már hónapok óta, röviden bemutatjuk, hogy mi mire jutottunk velük. Szó lesz a Grou.ps, a Group.ly, illetve a SocialGo oldalakról röviden.

Kb. 2-3 hónapja írt nekünk Henz kolléga, hogy szerintünk hová migrálja a Ning oldalát (interaktivtabla.ning.com volt a címe, ha jól emlékszem), és mi a Grou.ps oldalát javasoltuk. Megfogadta tanácsunkat, és most már a grou.ps/interaktivtabla oldalon terjeszti hasznos gondolatait, ötleteit. Továbbrs is a Gou.ps oldalt találjuk a leghasznosabb Ning pótléknak néhány kitétellel: nem lehet egyszerűen fájlokat feltölteni pl. fórumokhoz (ha jól láttam a wiki-ben van ilyen funkció, de elég körülményesnek találtam). Természetesen a Grou.ps sem ingyenes teljesen! Ha jól láttam, bizonyos forgalomig ingyenes, de ha azt elérjük, akkor fizetni kell majd. Ez elég sok idő lesz (és sok fájl feltöltés), de én pont azt számolgattam, hogy ha létrehozok egy népszerű közösséget, akkor pont kb. 2-3 év múlva fogy el az ingyenesség, és akkor kell majd elkezdenem fizetni, amikor már mindenki odaszokott. Természetesen kis közösség, kevés ember, kis forgalom - hosszabb ingyenesség! Aztán még vannak olyan egyéb apróságok, hogy bár ad a Grou.ps is szövegdobozt, pont úgy, ahogy a Ning,  a dobozhoz nincsen szerkesztő, azaz a sortöréseket is html kódként kell beírni. Ez jelentősen visszavesz a szövegdobozok hatékonyságából, használhatóságából. Végső érv a migráció: bár ígér a Grou.ps nagyon egyszerű megoldást, ha végigolvassuk a menetet, rájövünk, hogy talán mégis meghaladja a tapasztalatunkat IKT terén, vagy egyszerűen nagyon hosszúnak, és bonyodalmasnak tűnik (manapság minden, ami úgy kezdődik, hogy 'írjunk levelet a Ning-nek' legalább 1 hetes késést jelent - főleg, ha nem előfizetni, hanem elmenni szeretnénk a rendszerből!). A felhasználók migrálása egyszerűbb - technikailag - bár felvet bizonyos (etikai) problémákat. Nem tudom, helyes-e, ha fogunk 100+ embert, és átrakjuk az adataikat egy rendszerbe, ahová ők nem regisztráltak, sem nem kívántak az adatbázis részese lenni.

 

A SocialGo, illetve a Group.ly picit másképpen működnek. A SocialGo-ban nagyon korlátozottak a funkciók, amelyeket az ingyenes verzió ad, gyakorlatilag nem tudunk mást tenni, mint elfogadni az alapszerkezetét az oldalnak, és azzal boldogulni. A Group.ly hasonlít egy Yahoo groups-hoz, több funkcionalitással talán. Nekem az utóbbi oldal 'állt kézre' a legkevésbé.

Ja, a legkellemetlenebb nekem mindegyik oldal kapcsán az volt, hogy NAGYON lassúak még gyors szélessávú kapcsolatnál is. Ez volt valójában a legkomolyabb érvem az oldalak ellen.

Amire én jutottam hosszas tanakodás után: a Ning egy jól működő, gyors, megbízható oldal, amely nagyon jól használható, bejáratott, működőképes és szeretik a diákok (kicsik s nagyok egyaránt). Osztottam, szoroztam (az éves előfizetés max. 150 tagig kb. 20 dollár, azaz 4000 Ft), és úgy döntöttem, hogy ezt simán kifizetem mindazokért az előnyökért, amelyeket a Ning ad nekem (havi 350 Ft azért még itthon is vehető költség). Már fizettem is, és továbbra is nyugodtan, és a megszokott környezetben várom a diákokkal az új tanévet.

Utolsó gondolat: valamiért elvárjuk még mindig, hogy az online alkalmazások ingyenesek legyenek. Érdekes változás (bennem), hogy egyre szívesebben fizetek online szolgáltatásokért, főleg ilyen normális áron - nem biztos, hogy ha valamiért havi 350 Ft-ot kell fizetnünk, akkor azonnal menekülni kell egy új oldalra (ahol majd szintén fizetnünk kell, csak ezt nem kötik az orrunkra feltétlenül!)