Második IKT-s órám (angol - a divat, a divat)

Internet a tanórán - 2009. november 25.

Írta: Prievara Tibor

Ma folytatjuk IKT-ban kezdőknek szóló sorozatunkat, egy újabb angolos óravázlattal. És ismét: 'idősebbek is elkezdhetik' , azaz lehet ez akár az első óránk is számítógépteremben. A lapozás után tehát teljes óravázlat található biztonságos, működő, kipróbált anyagokkal. A téma: öltözködés, ruha, divat.

Joggal fél mindenki az első angol órától, amelyet számítógépteremben tart. Lássuk be: nem alaptalanul. Ha hirtelen túl sok mindent szeretnénk kipróbálni, a vége általában káosz és kudarc. Ami nem baj (e sorok írója is így tanulta ki a szakmát), de ha lehet, tanuljunk más kárából. Íme egy nagyon egyszerű óravázlat angolosoknak:

Óravázlat - Polyvore - diktáljuk a divatot

Tantárgy Angol
Cél Teljes ruhakollekció összeállítása egy interenetes portál segítségével.
Szint
Bármilyen nyelvi szinten használható (akár már A2 szinten is). Természetesen a ruhadarabok neveit jó tudni előtte. Az óra leírásánál adunk ötleteket arra is, hogy magasabb szinteken hogyan lehet használni az oldalt.
Idő 45 perc (lehet kevesebb is, de akár - először - több időt is elvihet, érdemes talán egy 90 perces órából 60 percet erre szánni. Ha már nem első IKT-s óránk, akkor lehet, hogy nem lesz szükség rá, és belefér 45 percbe)
Mi ez és mire jó?
Divat, ruha, öltözködés témakörben kínál remek egyszerű, rövid, érdekes projektet.
Technikai előfeltételek, tippek

Amire szükség van:

- számítógépek, (internet kapcsolattal)

- fontos lehet most a számítógépteremben a gépek elrendezése: a végső bemutató úgy működik igazán, ha van elég hely arra, hogy a diákok körbejárjanak, illetve 1 számítógépet 4-5 diák körbeüljön

Óra leírása
1) Keressünk az interneten képeket divatos emberekről - IDE KATTINTVA található egy elmentett Google képkeresés. Válasszunk 4-5 'divatos embert' a találatok közül és vetítsük ki a képeket az interaktív táblára, vagy a falra. A diákok párban röviden beszéljék meg, hogy divatosnak gondolják-e az embereket. VARIÁCIÓ: kezdőknél lehet mondjuk arra koncentrálni, hogy milyen ruhát viselnek az emberek. (5 perc)
2) Látogassuk meg a Polyvore oldalt (http://www.polyvore.com), és mondjuk el, hogy a feladat az lesz, hogy mindenki saját divatos öltözetet állítson össze párban.  VARIÁCIÓ: haladóbbaknak megadhatjuk azt is, hogy mennyiből kell kijönnie a kollekciónak. (10 perc)
(Megj: van sok öltöztetős játék, ezt azért szeretem, mert nem rajzfilm, hanem tényleg igazi ruhákból lehet kollekciókat gyártani. Fontos, hogy nincs próbababa, azaz nem embereket kell öltöztetni, hanem egymás mellé kell válogatni az összeillő ruhadarabokat.)
3) A diákok párban, vagy kis csoportokban elkezdenek dolgozni és összeválogatják az öltözéket. VARIÁCIÓ: megadhatunk különböző szempontokat is a csoportoknak, pl. az egyik csoport készíthet elegáns összeállítást, egy másik sportosat stb. (15 perc)
(Megj: néhány használati tanács a Polyvore oldalához: a) főoldalon a CREATE gombra kattintva tudunk új kollekciót készíteni, b) az egyes ruhadarabok kiválasztásánál - pl. a dress képre kattintva - megjelenik a Price válaztási lehetőség is, c) a jobb felső sarokban további ruhákat lehet választani, az 1 mellett van egy kis nyíl! d) a Polyvore elég nagy oldal, néha picit lassú, érdemes a számítógépteremben először megnézni, hogy elég gyorsak-e a gépek hozzá - vszleg azok lesznek, de mégis ... mint tudjuk, az ördög nem alszik, hanem megbújuk a részletekben :) )
4) Adjunk a diákoknak 15 percet, hogy elkészítsék az öltözetet, majd 5 perc alatt minden csoport/pár írja le, hogy a) milyen ruhákat választottak és hogy b) miért válsztották ezeket, miért gondolják divatosnak, érdekesnek a ruhákat. (5 perc)
5) Ellenőrzés: attól függően, hogy mennyi időnk marad, kivetíthetjük az egyes öltözeteket, vagy rendezhetünk divatvásárt is. Ez azt jelenti, hogy ha például van 5 csoportunk, csoportonként 4-4 taggal, akkor átrendezzük őket úgy, hogy minden csoportból legyen 1-1 ember. Így - a mi esetünkben - az új csoportok 5-5 főből fognak állni, akik 5 öltözéket terveztek összesen. Namost, ezek a csoportok számítógépről számítógépre járnak. Minden gép előtt lesz 1 diák, aki az adott öltözék tervezésében részt vett, illetve 4 másik, akik nem. Az 1 az előadó, a többi 4 a hallgatóság. 1-2 percig beszélnek, majd mindenki egy géppel odébb megy, ahol ugyanez lesz a helyzet, de mások lesznek a hallgatóság. Így összesen 10 perc alatt megtarthatják a rövid bemutatójukat, és mindenkinek a munkáját megnézheti mindenki! (15 perc)
Letöltések, további segítség

Semmilyen letöltés nem szükséges az órához, csupán a Polyvore weboldala (http://www.polyvore.com).

A Polyvore oldalról részletesebb leírás, illetve rövid, angol nyelvű bemutató videó ITT TALÁLHATÓ.