Khan Akadémia házilag

Internet a tanórán - 2012. október 29.

Írta: Nádori Gergely

Az utóbbi évek talán legnagyobb hatási oktatási újítása a Khan Akadémia megjelenése volt (ITT OLVASHAT RÓLA), Sal Khan akaratlanul terelte új irányba a pedagógia szekerét azzal, hogy pár rövid videót készített az unokahúga számára. Ahogy mondani szokták, a többi már történelem, hiszen a videóit több milliószor nézték már meg.

Az ötlet olyan egyszerű, hogy azonnal az ilyet én is tudnék csinálni merül fel az emberben. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mi kell hozzá (legalábbis a technika szintjén), hogy megcsinálja valaki a saját akadémiáját. Sal Khan láthatóan egy grafikus táblát használ és azon írogat, de enélkül is készíthetünk jó videókat. A dolog kulcsa a képernyőfelvétel készítése. Erre több program is felhasználható:

Semmilyen telepítést nem igényel, mivel a böngészőből fut a Screenr (IDE KATTINTVA) vagy a Screencast-O-Matic (IDE KATTINTVA), ha elindítjuk ezeket a programokat, azok rögzítik a képernyő képét és azt amit mellé a mikrofonba mondunk hozzá. Van olyan képernyőfelvételt készítő program is, amit külön kell telepíteni, ilyen a CamStudio (IDE KATTINTVA) vagy a TipCam (IDE KATTINTVA), ezek működéséhez nem kell internet vagy Java a gépen.

A feladat elég egyszerű, készítsük el a prezentációnkat a nekünk kedves programban, majd kapcsoljuk be a képernyőfelvevő programot és tartsuk meg az előadást, már kész is az oktatóvideó. Példaként álljon itt egy olyan videó, amihez én a prezentációt Preziben készítettem el (ITT LÁTHATÓ), a belőle készült videó pedig ez:

{youtube}aEss3Okvs3A{/youtube}

Ennyi lenne a technika, de ne gondoljuk azt, hogy a technika bármire is elég. A Kahn Akadémia videói sem azért lettek sikeresek, mert olyan fantasztikus grafikus arzenál állt mögötte, sőt éppen az a tanulságuk, hogy az oktatásban még mindig (szinte) minden a tanáron múlik. A siker kulcsa az volt, hogy Kahn jól magyaráz és talált egy olyan médiumot, amin keresztül ezt sokan tapasztalhatják meg. Úgyhogy, ha ilyesmibe akarunk vágni, akkor biztos, hogy elsőként is arra lesz szükség, hogy szuggesztíven tudjunk tanítani.

Az Akadémiáknál maradva érdemes még megemlíteni Bram Faems projektjét, ahol diákok készítettek diákoknak kis oktatóvideókat, ez a Jonathan Akadémia (ITT IRTUNK RÓLA), talán érdemes ezt az ötletet is adaptálni.