Ki a parafatáblára!

Internet a tanórán - 2012. április 20.

Írta: Prievara Tibor

Ezt az alkalmazást akkor találtam, amikor rákerestem a PIL Akadémia első webinárján ismertetett corkboard-alkalmazásra. Kíváncsi voltam miben más a Corkboard.it, ezért ITT regisztráltam. Az én éppen aktuális projektemhez ez a formátum jobban megfelelt. Itt egy főcím alá lehet gyűjteni a kitűzhető cetliket, amiken vagy képet, vagy az ott írtak első sorait látjuk a kis jegyzetlapokon, majd azokra ráklikkelve jelenik meg az egész oldal, és itt lehet megjegyzéseket írni a közzétettekhez.
Első pillantásra olyasmi, mint egy újság tartalomjegyzéke, egy virtuális faliújságon. Lehet gyakorolni a címadást és az első bekezdés figyelemfelkeltő első mondatát. Ha akarjuk, a szerző neve csak a végén derül ki, és ekkor lehet, hogy nagyobb eséllyel futják át az utolsó bekezdést, amiből a véleményüknek ki kell derülnie.   

Egy táblára 10 jegyzetlap 'tűzhető' két sorban, egy nagyobb nyelvi csoporté, egy fél / harmad osztályé. Jól áttekinthető, utólag jól szerkeszthető.

Én filmkritikák írására kértem a hallgatóimat (Euro / Cambridge nyelvvizsgákon feladat / mozirajongó osztálynak is jó), kiindulásként az idei Oscar díjak kapcsán, de megengedtem, hogy bármilyen más angol nyelvű filmről írjanak, ami volt jelölve vagy díjazva és valamiért szerintük említésre méltó. Fontos, hogy az utolsó bekezdésből megtudják a többiek: ajánlják-e a filmet, ha igen, miért, kiknek és milyen fenntartásokkal.

A másik célom az volt vele, hogy párbeszédet generáljak a hallgatók közt, egy olyan hálás témában, amiről egyébként is gyakran beszélnek az iskolai szünetekben, szabadidejükben a barátokkal. Célom volt az is, hogy a nem egy csoportba járók is hozzászóljanak a megjelent írásokhoz, illetve filmekhez, ezáltal élő közegben beszélgethessenek idegen nyelven egymással (virtuális filmklub). Erre az utolsó bekezdések koncentrált alapot adnak.

A hozzászólókat meghívással lehet invitálni, a kritikákat a parafatábla tulajdonosának (jelen esetben nekem) kell kiposztolnia. Ez ad arra alkalmat, hogy átnézhessem előtte nyelvileg és lektoráljam.  Mivel a többiek is olvassák majd, amit írtak és hatni szeretnének egymásra, rögtön lesz tétje a dolognak. A kritikák / filmek LIKE-olhatok, mutatja a statisztikát a honlap.

Úgy látom, jól működhet az oldal bármilyen nyelvi órán, azzal a megkötéssel, hogy az adott idegen nyelven nézik a filmeket. Ilyenkor magától értetődik, hogy szóba kerül a DVD-kkel lehetséges nyelvtanulás, meg lehet vitatni, be lehet vinni megmutatni, mit érdemes kedvenc filmekkel kipróbálni.

Ugyanígy lehet bármilyen órán bármilyen témával kapcsolatban előre megadott vagy / és közösen egyeztetett filmekkel vagy Youtube videókkal játszani, tanár által összeállított szempontrendszer alapján. Érdemes mintákat mutatni a csoportunknak.

Minden új hozzászólásról, LIKE-ról értesíteni tudja a parafatáblatulajdonosát. Ha később a hallgatók maguk is készítenek saját témában projekt keretében (a hozzászóláshoz is kell regisztrálni!), ez motiválhatja őket, jobban képben tudnak lenni a változásokkal.