Webcam Laboratory akcióban

Internet a tanórán - 2011. május 19.

Írta: Nádori Gergely

Nem is olyan régen írtunk a Webcam Laboratory nevű magyar fejlesztésű szoftverről (ITT) és a minap jött a hír, hogy az év magyar találmánya lett az idei Innovációs techShow-n. A program egyik izgalmas lehetősége az univerzális logger, ami azt ígéri, hogy mindenféle mérőműszert digitálisan felhasználhatóvá tesz. Most ezt a funkciót teszteltük egy különleges kísérleti összeállításban.

Az enzimekről sok szó esik a biológia és kémia órákon, de alapos vizsgálatukra ritkán van lehetőség. A Webcam Laboratory lehetőséget ad arra, hogy látványos és izgalmas méréseket végezzünk. Élesztő cukorbontását vizsgálhatjuk meg vele és nem lesz szükségünk a webkamerán és egyszerű laboreszközökön kívül semmire. A Bővebben után egy viideóban is bemutatjuk, hogy miről is van szó.

  • Egy kémcsőbe mérjünk ki fél gram élesztőt és fél gram szőlőcukrot, adjunk hozzá vizet.
  • A kémcsövet zárjuk le gumidugóval, amibe egy injekciós tűt szúrtunk.
  • A tű végére helyezzünk gumicsövet.
  • Egy főzőpohárba készítsünk színes oldatot, használhatunk tust vagy metilénkék festéket a víz megfestéséhez, de biztosan működik az egyszerű ételfesték is.
  • Egy mérőhengert töltsünk meg a színes oldattal és helyezzük fejjel lefelé a főzőpohárba.
  • A loggert kalibráljuk be a mérőhengerre, hogy a víz szintjét mérje.
  • Helyezzük be a gumicső szabad végét a víz alatt a mérőhengerbe.
  • Indítsuk el a mérést.

Mindezt az alábbi videó is szemlélteti:

{youtube}8B3lI2AkY2s{/youtube}

A szerkezettel vizsgálhatjuk az élesztő enzimeinek hőmérséklet és pH függését, az aktivitás összefüggését a cukorkoncentrációval. A dologban az a legszebb, hogy működik.