Melyik weboldalnak hihetünk? - óravázlat

Internet a tanórán - 2011. február 12.

Írta: Prievara Tibor

A minap egy kollégánk kétkedve, ám mégis felháborodva küldte át a Tiszta kezek nevű weboldalt az iskola tanári karának. Joggal lehetett megdöbbenve, hiszen a honlap szolgáltatása nagyon egyszerű: iskolában, vagy otthon vállal profi kivitelezésű testi fenyítést. Hogy a honlapot idézzem: 'Cégünk ... szolgáltatásként, szakszerűen, megfelelő engedélyek birtokában végrehajtja a fizikai fenyítést az érintett egyénen.' Másnap megmutattam az oldalt egy jó osztálynyi 16 éves diáknak, és adtam nekik 10 percet, hogy bebizonyítsák, hogy az oldal kamu. A lapozás után a feladat, illetve a megoldások!

A gyerekek az alábbi megfigyeléseket tették a megadott idő alatt:

1. A főoldalon hivatkozott James Drill Award-ra próbáltak rákeresni (ki adja ki, ki kapta még meg, stb.) - Nem találtak ilyen pedagógiai díjat.

2. Megnéztük a Privacy Policy-t, amely - bár már az is gyanús, hogy csak angolul van - egy az egyben az AsterPix nevű oldalról van átvéve (annyit megtettek, hogy az Asterpix helyett beírták, hogy Clean Hands Hungary. Az eredeti IDE KATTINTVA található. Ha beleolvasunk, akkor több butaság is gyorsan előkerül, pl. hivatkoznak a regisztráció után megkapott adatok kezeléséről is, amikor ilyen lehetőség nincs is az oldalon.

3. A Szolgáltatásaink/Áraink oldalon (ITT) és egyéb helyeken is megtalálható 'többhavi szakképzést végzett szakembereink'nyilván már-már a vicc határát súrolja, bár teljesen kizárni nem lehet, hogy ezt komolyan is lehetne akár gondolni. Hasonlóan cinikus az alábbi kitétel:  'A tárgyalások a magyar egészségpénztárakkal már folynak.'

4. Aztán jönnek a teljesen egyértelmű dolgok. Hivatkozik a honlap arra is, hogy A Clean Hands Hungary, a Clean Hands Magyarország Csapat a Clean Hands Europe csoport tagja. Természetesen egyetlen perc alatt kideríthető, hogy Clean Hands Europe nem létezik. Hasonló a helyzet ezzel a kijelentéssel is: CHE működését 2001-ben kezdte el Angliában, az Ashton Hayes-ben található módszertani CTD központban. (Center of Technical Didactics). Ashton Hayes ugyan létezik, de inkább környezetvédelmi programjával vívtk ki a világ elismerését (erről ITT LEHET OLVASNI a Wikipédián - angolul).

5. A CHE vezetője, Johann Heggis szintén csak ezen a magyar weboldalon van megemlítve.

6. Ezt írja az oldal: Négy évre volt szükség, míg ki nem forrott a nemzetközileg is elismert metodika. Itt is joggal gyanakodhatumnk arra az Angliából indult, népszerű kezdeményezésre, amelyről csak egyetlen magyar oldalon szólnak. Szintén említi a weboldal, hogy már három országban vannak jelen, ám weboldala nincs egyiknek sem.

7. Végül érdemes belenézni a szakértők listájába, különös tekintettel két (nyilvánvalóan rokon) 2-es szintű nevelőre, ők Kissegger Árpád (nevelő 2-es szint) és Kissegger Ilona (nevelő 2-es szint). Ugye értjük a viccet?!

Nyilvánvalóvá vált tehát, hogy a Tiszta kezek egy morbid vicc, vagy ha úgy tetszik, egy médiahekk. Mindezt azért érdemes végigjátszani ezen az oldalon a gyerekekkel, hogy valóban sikerüljön elsajátítani azokat a módszereket, amelyek segítségével meg tudják később különböztetni a megbízható, hiteles információt a megbízhatónak látszó átveréstől. Szintén hasznos lehet annak a reflexnek is a kialakulása, hogy először gyorsan ellenőrzöm, hogy ha valami gyanús, és csak utána háborodok fel :)