Gyakoroljuk az angol kiejtést: magánhangzók

Nyelvoktatás - 2012. február 26.

Írta: Prievara Tibor

Bár nem mindig jut idő arra, hogy az angol órán a diákok kiejtését csiszolgassuk, néha érdemes erre szánni néhány percet. Ha például kedvünk támad egy kicsit a magánhangzók kiejtésével foglalkozni, az alábbi oldalakon találunk hozzá feladatokat és játékokat is bőséggel. Nézzük a lehetőségeket:
1) http://www.esltower.com/pronunciation.html (itt a fonetikus átírás alapján kell a rövid és a hosszú magánhangzókat tartalmazó szavak leírását kitalálni; nem nehezek a szavak és rövidek a kvízek)
2) http://www.scribd.com/doc/3877240/Ipa-Vowels-and-Diphthongs-All-Reference-Worksheets-Esl22 (itt minden egyes magánhangzóra találunk egy jó hosszú listát, amivel gyakorolhatjuk a kiejtést, vagy esetleg a diákokat csoportokra bontva adhatunk nekik egy magánhangzót és írathatunk velük egy történetet, amiben benne van minél több a listán szereplő szó és a győztes az a csoport, akinek a legtöbb szót sikerül belecsempésznie)
3) http://www.soundsofenglish.org/pronunciation/sounds.htm (ha valaki esetleg mélyebben szeretne belemenni abba, hogy ezeket a hangzókat hogyan is ejtjük ki (pl. heat vs. hit), akkor bátran használja ezt az oldalt, itt is vannak gyakorlófeladatok) Még több ötlet a lapozás után!

4) http://www.btinternet.com/~eptotd/vm/vowelmachine/vowelmachine.htm# (ez pedig a ’vowel machine’, azaz a magánhangzógép. Kétféleképpen működik attól függően, hogy a spelling vagy a phonetic script szóra kattintunk. Az első esetben 3 szó írásbeli alakja, a másodikban pedig a kiejtésük jelenik meg, ha a SPIN szóra kattintunk és miután meghalljuk a szót, ki kell találnunk, hogy melyik a helyes a háromból. Sajnos a szavakat gép generálja, így nagyon rövid ideig hallhatók, de haladókkal működhet)

A feladatok előnye, hogy gyorsan elvégezhetők és kicsit más, mint amiket az órán megszoktunk. Érdemes néhányat kipróbálni. Legközelebb a mássalhangzókkal foglalkozunk majd. Jó szórakozást és tanulást!