Zombik a nyelvórán

Nyelvoktatás - 2011. június 11.

Írta: Prievara Tibor

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy horrorfilmekkel nem illik tanítani, és nem is szoktam. Az év utolsó angolóráján azonban erre szavaztak a diákok (16-17 évesek). Még így sem helyes, és ezt tudom, viszont van néhány érdekesség, amiről talán érdemes beszélni. A műfaj szempontjából nem a zombi-filmben, hiszen az elég egysíkú, hanem abban az interaktív, rövid (kb. 1.5 perces) filmrészletekből álló játékban, amely segítségével elég sok szót/kifejezést lehet megtanítani, elégszer ismétlődnek az egyes részletek, végig érdekes, fenntartja a diákok érdeklődését, és elég rugalmas ahhoz, hogy ne üljön le az óra. Szóval erős idegzetűeknek ajánlom megtekintésre a Survive the Outbreak című oldalt (ITT TALÁLHATÓ), arról pedig, hogy az órán mit csináltunk vele, a lapozás után szólunk!

Egy mondatban a lényeg: egy zombi támadást kell megúsznunk, egy 4 fős csapattal menekültünk egy házba, itt ahogy az események történnek, mindig 2, vagy 3 lehetőség közül kell választanunk, hogy mit is tegyünk. Természetesen a választásainknak minden esetben következményei vannak, ha hibázunk, elkapnak a zombik.

Szóval eleve izgalmasnak bizonyult az, hogy a történet alakulásába beleszólhattak a diákok. A rövid részleteket különféle feladatok segítségével dolgoztuk fel (pl. párban kellett megbeszélniük, hogy mi legyen a következő lépés, miután megnéztük a részletet, megkéredztem, hogy ki szavaz az egyik, illetve a másik lehetőségre, majd ezután párokban, vagy kis csoportban kellett megpróbálni meggyőzni a többieket, hogy mit is csináljunk, vagy éppen csak a csoport egyik fele nézhette a filmrészletet, és neki kellett elmesélnie - lehetőleg igen aprólékosan, hogy mi történt stb.). Fontos volt az, hogy nem fajult filmnézéssé a feladat, mivel túl rövidek voltak ahhoz a részletek, hogy igazán beleéljék magukat, és a szavazás, illetve a következő lépés meghatározása mindig fontosabbnak bizonyult, mint maga a film. Ehhez szintén hozzájárult, hogy a film (mint film) azért elég gyengécske.

Egyébként a sok kevés részletben eltérő történet nagyon hasznos, mivel a kifejezések gyakran ismétlődnek, azaz nyelvileg - bár nagyon nehéznek tűnik a film - az első pár videó után nyelvileg is felérhető. Természetesen újra és hangsúlyosan szeretném mindenkinek a figyelmét felhívni a tényre, hogy nyelvtanulás ide, vagy oda, azért ez egy zombi film!