Online biztonsági tippek szülőknek, gyerekeknek

Letölthető anyagok - 2013. február 24.

Írta: Prievara Tibor

A UPC oldalán találtuk az Online Biztonsági Tippek nevű aloldalt, ahol jelenleg egy 3 perces animációt nézhetünk meg és összesen 8 letölthető információs csomagot tölthetünk le. Nos, én megnéztem és letöltöttem. Mindeközben pedig eszembe jutott egy és más. Például az, hogy alapvetően jó, hogy itt nem a tiltáson van a hangsúly (ami mondjuk érthető, hiszen a UPC elemi érdeke, hogy minél többen netezzenek), hanem azt emeli többször is az anyag, hogy tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan is van ez a dolog az internettel. A lapozás után egy-két további érdekességet próbálunk feltárni, illetve megnéztük, mint is tanulhatunk mindebből szülőként és pedagógusként.

Ilyen rögtön a filmben szerelő izgalmas statisztika, ami arról győzi meg a szülőket, hogy a diákok leginkább nem közöségi oldalakon lógnak, hanem az elsődleges online tevékenység a tanulás, illetve a házi feladat elkészítése. Nyilván nem csak magyar adatokat emeltek be, de itthon meggyőződésem, hogy ez nem így van. Gimnáziumban is kell néha komolyan győzködnöm szülőket, hogy engedjék a gyereket gépközelbe, hogy beadhassák online a házijukat, vagy dolgozhassanak közösen egy projekten. Nem ritkán ez otthon beleszámít a 'gépidőbe', azaz abba az időbe, amit a szülők a gyerekeknek a gép előtt naponta engedélyeznek. Az én megérzésem az (bár erre nincsenek hirtelen statisztikai adataim), hogy itthon az iskolai munka nem lenne az első a gépidőért versengő feladatatok, lehetőségek között.

Szóval ez van a filmben, meg az is, hogy a legtöbb gyerek nem lesz kiberzaklatás áldozata, és nem igazán találkozgatnak idegenekkel, akik mindenféle szörnyűséget szeretnének művelni velük. Az sem igaz, hogy nincs példa arra, hogy valaki így próbál gyerekek közelébe férkőzni rossz szándékkal, de nem ez a jellemző. A síelésre sem a lábtörés jellemző elsődlegesen. Pedig annak sokkal nagyobb az esélye, mint hogy bűnözők, vagy szexuális ragadozók találjanak a gyerekekre.

Ugyanakkor nagyon nehéz az ajánlások általános, vagy túl specifikus megfogalmazása mellett elmenni. Természetesen nem várható el egy ilyan kiadványtól, hogy részletes legyen, de a 'Netes hírnév' rész például kifejezetten zavaró számomra, mivel nem arról szól, ami a netes hírnév lehetne. Itt fontos lenne elmesélni azt, hogy például mi is az a digitális lábnyom, hogy az internetre felkerült anyagok (képek, blogposztok, cikkek vagy bármi egyéb) gyakorlatilag mind visszakereshetőek lesznek és egy idő után online portfólióként működnek majd. Emellett is sok mindent lehetne még erről írni, a UPC anyaga elég szegényes és itt már kizárólag szélőséges negatív példákat hoz.

Ez aztán jellemzővé válik a többi anyagban is: mi miért rossz, mi miért lehet káros. Ami nagy kár, mert a film még pozitív hangvételű és kiegyensúlyozottabb volt. Sebaj, azért ez is jobb, mint a semmi!