Nyelvi játékok alsósoknak - Classmate PC-n

Letölthető anyagok - 2013. január 28.

Írta: Prievara Tibor

"Kezdetben a szó maga volt a csoda, s a szavak mindmáig sokat megőriztek varázslatos, ősi hatalmukból." S. Freud. Ezt a csodát kell gyerekeinkkel feltárni, megismertetni, megszerettetni minden órán. Természetesen ez csak játékosan képzelhető el ennyi idős gyerekekkel. A Classmate PC jó társa lehet a tanárnak nyelvtan órán is, hisz a közös és egyéni munka is megoldható vele. A közös felfedezés, hogyan és milyen szabályszerűségek szerint épül fel anyanyelvünk, játék során örömet okoz. Az órán az egyéni tapasztalatszerzés, csoport és páros munka után, a gyerekek közösen fogalmazzák meg a szótő és a toldalék fogalmát, szerepét a mondatalkotásban. Vagyis elértük célunkat, játékosan tanultunk.(Az itt található videóban mindezt a gyakorlatban is láthatjuk - a szerk.)

A szavak árnyalt jelentésének fontosságára hívja fel a figyelmet a rokon értelmű szavak keresése a „ csak szép”szövegben, ami páros vagy csoport munkában oldható meg kicsikkel vagy a szinonima szótár használatával akár házi feladatként. Az Egyszervolt oldalon az Okos Doboz 2. osztályos nyelvtan feladatok közül a Pártaláló játékban is ezt gyakorolhatják.

 

A „Mondj hármat!” játékban a gyerekek már mondatokat alkotnak a társaik által megadott szavakból, ahol megfigyelik, hogyan változnak meg a szavak eközben. A

„Szótorpedóban”mindenki önállóan jön rá a szótő és toldalék fogalmára illetve kapcsolatára, amit közös megbeszélés után szabályként megfogalmaznak. Az okos Doboz

„Szószabóságában” ki-ki annyi időt tölthet, amennyire szüksége van az összes kukacos alma mosolygóvá varázslásához. Az időkitöltő játékoknak emiatt van nagy szerepük az órákon, hogy mindenki hasznosan töltse a számára felszabadult időt. S ha ismét mondatba tudjuk a szavakat helyezni, miközben a tanultakat tudatosan használjuk, már nagy lépést tettünk előre anyanyelvünk ápolása érdekében.



Letölthetők: