EDE - ingyenes szoftverek az iskoláknak

Letölthető anyagok - 2012. szeptember 30.

Írta: Prievara Tibor

Itt van EDE (azaz az Educatio Digitális Eszköztár), ahonnan iskolák ingyenesen tölthetnek le szoftvereket. És ez jó. Mivel ez egy hatalmas lökést adhat az IKT tartalmak felhasználásának, úgy döntöttünk, hogy elemeiben is megpróbáljuk megismerni az eszköztárat, és egyenként is teszteljük a szoftvereket azokkal, akiknek szánták - gyerekekkel. Rögtön elsőként Dr. Hibbey nevével fémjelzett alsós (1.-4. osztály) helyesírás anyagokat nézegettük hasonló korú gyerekekkel. A lapozás után található a gyerekek (és a felnőtt- szülő) véleménye a szoftverről.

Kétségtelen, hogy jó, hogy az eszköz létezik, hiszen én semmilyen más módszert nem találtam még, amivel a fiamat vasárnap reggel szótagolás, vagy '-ly' kontra 'j' gyakorlására bírjam. Az EDE szoftverével egy órát is ezzel töltöttünk. Mivel azonban így sikerült sok feladatot megoldanunk, folyamatosan érzékeltük az alkalmazás hátrányait is, nem csupán az előnyeit.

A szoftver letöltéséhez jogi kacsokat kell leírni (pl. intézményt is regisztrálni kell, illetve kódokat és licenszeket kapunk), de ez nem feltétlenül baj, hiszen legalább látszik, hogy ez nem egy ingyenes szolgáltatás - úgy értve, hogy valaki (adott esetben az adófizetők!) valahol fizet érte, és ettől talán nagyobb becsnek is örvend majd. Ugyanakkor minden kör elég gyorsan lezajlik, az e-mailek gyorsan és pontosan megjönnek, ne hagyjuk magunkat csak emiatt eltántorítani!

A szoftver kinézete kicsit régiesnek tűnik, íme egy kép a felhasználói felületről. Ez ugyanakkor egyáltalán nem zavarta a gyerekeket, inkább legyen egyszerű, kicsit akár 'régies' is a dizájn, mintsem kusza és átláthatatlan. A sötét háttérre viszont már panaszkodtak, nem volt kellemes a szemnek (mondjuk ültünk előtte egy órát ...).

A feladatok elég egyszerűek voltak, gondolom a keretrendszer rengeteg beállítása és lehetősége lehet a rendszerben különleges, hiszen akár egy egész osztályt is lehet 'feleltetni', illetve rengeteg beállítási opció áll a felhasználók rendelkezésére. Ezeknek a hatékonyságáról sajnos nem tudtunk meggyőződni, de a felhasználói kézikönyv leírása elég sokoldalú alkalmazást enged sejteni.

Természetesen nem létezik hibátlan program, itt is beleakadtunk hibákba (pl. a 3.-4. osztályos szótagolás feladatnál Bi-an-ka sehogy sem volt jó). A feladatok szintezése nekem kicsit fura volt, például az 1.-2. osztályos anyagban például a 'gépelem' szótagolását kellett megoldani, de úgy, hogy a szó vagy főnév, vagy ige volt. Ehhez képest a 3.-4. osztályos anyagban sokkal egyszerűbb feladatok látszottak lenni. Szintén az 1.-2. osztályos anyag 'könnyű' feladatai között volt található a 'Szabolccsal' szó szótagolása.

Szintén érdekesnek tűnt, de nem igazán működött a 'párbaj' funkció, hisz itt lehet látni a másik versenyző által beírt megoldást ... gondolom egy plusz funkció még kellett és lehet olyan helyzet, ahol ez jól jöhet még.

Összességében jót játszottunk a szoftverrel, bár a szintekkel nem mindig értettem egyet (mondjuk, ha a NAT alapján csinálták, akkor lehet, hogy nem is én vagyok mérvadó), a kivitelezés lassacskán már 'retró', viszont legalább vannak benne elvégezhető feladatok - még ha elég egyszerűek és kevéssé kreatívak is.

Nemsokára jelentkezünk újabb szoftverek bemutatásával!