Okostelefon, GPS, tanulás

Letölthető anyagok - 2012. április 23.

Írta: Nádori Gergely

Bár eddig nagyon ügyeltünk arra, hogy csak olyan alkalmazásokról írjunk, amiket magunk is próbáltunk már, most mégis kivételt teszünk. Mégpedig azért, mert olyan érdekes dolgot sikerült találni, ami csak iPhone-on működik, de mégis nagyon érdekesnek tűnik. Sokat volt már szó arról, hogy miként lehet az okostelefonokat, a geolokációs alkalmazásokat értelmesen használni a tanításban és végre itt egy igazán ígéretes példa. A projekt neve ARIS (ITT TALÁLHATÓ) és a rendszer tulajdonképpen három részből áll.

Van egy iPhone telefonokra letölthető alkalmazás, amivel lejátszhatjuk az elkészített játékokat. Vannak az előre elkészített játékok és van egy szerkesztő, amivel magunk is készíthetünk ilyen játékokat. Ezek a játékok kihasználják, hogy a telefon pontosan tudja, hol van (erre kell a GPS) valamint képes hangot, képet és videót lejátszani. Egy-egy játékoban különböző helyekre mehetünk el, ahol megnézhetünk egy adott videót, dönthetünk, hogy mit akarunk csinálni, megszerezhetünk virtuális tárgyakat, amiket a telefon tárol. Ennyi elég is a kalandhoz.

Az eddig elkészített játékok között van olyan, amiben egy 1967-es diáklázadásról készíthetünk tudósítást egy egyetemi campuson (ITT). Van olyan, amivel a spanyol nyelvet gyakorolhatjuk az utcán sétálva (ITT). Interaktív városnézés multimédiás biciklivel (ITT). És persze a lehetőségeknek csak a képzelet szab határt. Nagyon várom, hogy megjelenjen olyan platformon is, amivel én is tudom használni.

Addig is itt egy videó az alkalmazásról:

{youtube}Bxq5zAUglCg{/youtube}