Periódusos rendszer QR-kódokkal

Letölthető anyagok - 2012. február 24.

Írta: Nádori Gergely

Komoly szakmai vita folyt itt a TanárBlogon arról, hogy miként van helye a QR-kódoknak az oktatásban. Főző Attila előadása a Sulinetwork konferencia TeachMeetjén adott egy ötletet, amit kipróbáltam és jelentem: működik. Előadása legvégén mutatta be a QR-kódos periódusos rendszert. Gondolom már sokan ismerik a Nottingham-i egyetem nagyszerű oldalát a videós periódusos rendszert, ahol minden elemet egy-egy rövid videóval mutatnak be (ITT VAN), a szórakoztató, de tanulságos filmecskékben magyaráznak és kísérleteznek, pont a jó arányban. A teljesen őrült tudós kinézetű professzor pedig igazi bónusz.

Egyértelmű lépés volt, hogy készüljön el a videó periódusos rendszer QR-kódos változata is, itt az elemek helyén a megfelelő videókra mutató kódok találhatók meg. Ha valaki az okostelefonját ráirányítja a kódra, már nézheti is a videót. Ez a poszter letölthető IDE KATTINTVA. Gondoltam, hogy nagyszerű dísze lehetne a termtud laborunknak. Már csak egy olyan programot kellett találnom, amivel a hatalmas képet A4-es darabokra tudom felvágni a könnyebb nyomtathatóság végett. Ezt is találtam, a Poster Razor (ITT TALÁLHATÓ) az általunk kívánt számú oldalra szabdalja a nagy képet, amit azután pdf állományként le is tölthetünk. A nyomtatás után már csak a szélek levagdosása és a ragasztás volt hátra, a végeredmény itt látható:

A tapsztalat pedig az, hogy a dolog remekül működik. Az órára érkező gyerekek először megbámulták, kérdezgették, hogy mi ez, aztán többen is előkapták a telefonjukat és elkezdték nézni a videókat. Aztán páran az ebédszünetben is visszajöttek videózni.

Itt látható a videó, amiben bemutatják a QR periódusos rendszer használatát:

{youtube}AM-Wg8IH2VE{/youtube}