Futásnapló

Letölthető anyagok - 2010. április 6.

Írta: Nádori Gergely

Nem sok olyan programot kínáltunk eddig, amely a testnevelés tanításában lehet hasznos, de most itt van egy. Az OpenJogBlog (ITT TÖLTHETŐ LE) az, amit a neve is ígér egy nyílt forráskódú program, amellyel futás naplót vezethetünk. A naplóba bevihetjük az adatainkat (magasság, tömeg), kedvenc útvonalainkat és természetesen azt is, hogy melyik nap mennyit és merrre futottunk. Arra is lehetőségünk van, hogy rögzítsük, miként változott a pulzusunk a futás során.

Mindezek után részletesen elemezhetjük is a futásainkat, grafikonokon nézhetjük meg, hogyan változott a teljesítményünk, esetleg sikerült-e elérnünk a kitűzött céljainkat. A program Java nyelven fut, így a legtöbb gépen semmilyen installálás nem kell hozzá és valóban platform független. A program honlapja ITT TALÁLHATÓ.

Külön érdekes lehet, ha a diákok rendelkeznek saját laptoppal vagy akár Classmate PC-vel és azon tudják rögzíteni a futásaik eredményét. Pusztán az a tény, hogy a teljesítményüket így rögzítik, már önmagában motivációt jelent (na még lefutom ezt a két kilométert, mert így érem el összesen a százat ezen a héten). Kitűzhetünk egyéni célokat is a diákoknak.

Érdekes kapcsolódási lehetőséget ad a matematika felé, ha például a statisztika tanításához az osztály futási adatait használjuk fel. Kiszámíthatjuk az átlagos futásidőt, a heti átlagos lefutott távot, az átlagsebességet stb.