IKT az oviban

Hírek - 2010. július 28.

Írta: Nádori Gergely

Kell-e számítógép, kell-e IKT a legkisebbeknek, akár az óvodában (bölcsödében) is? A kérdés bonyolult és összetett, nagyon sok érv hangzik el mellette és ellene is. Az Egyesült Királyság Nemzeti Alaptanterve szerint 40 hónapos korukra a gyereknek már bánniuk kell az egérrel és a billentyűzettel és már 22 hónapos koruktól ismerkedniük kell a számítógépekkel.

Nem mindenki ért egyet ezzel. Aric Sigman angol kutató a Daily Telegraphnak adott nyilatkozatában erősen kritizálta ezt a gyakorlatot. Meglátása szerint az IKT korai alkalmazása pontosan azt akadályozza meg, amit fejlesztenie kellene, a fenntartott figyelem és koncentráció képességét. Mindeközben a fejlődő agyra olyan hatással van, ami később olvasási nehézségekhez, figyelemzavarhoz vezet. Sigman szerint kilenc éves kora előtt nem szabadna az iskolában számítógéppel találkoznia a gyerekeknek.

A vita egyre erőteljesebb, de közben nincs igazán meghatározó tudományos vizsgálat. Az új-zélandi oktatási minisztérium 2004-ben készített egy átfogó felmérést (ITT OLVASHATÓ). Eszerint noha a vélemények nagyon polarizáltak, a hivatkozott kutatások teljesen eltérő eredményeket is tartalmaznak, alapvetően kevés van belőlük és gyakran ideologikusak, gyenge minőségűek. Jellemző például, hogy az IKT ellenes tábor összemossa a televíziózást az iskolai IKT használattal és az előbbi káros hatásait vonatkoztatja az utóbbira is. Annyit biztosan állíthatunk, hogy nagy szükség volna, alapos, meghatározó kutatásokra ebben a témában.