StudentsMeet - tudásmegosztás 1.0

Hírek - 2013. április 18.

Írta: Prievara Tibor

Az elmúlt hétvégén a Tempus Közalapítvány által szervezett A tanulás jövője - Közösségi utak a tanulásban című kreatív napon volt szerencsém részt venni. Sok érdekesség is elhangzott a kötelező lózungok mellett, de számomra a legizgalmasabbnak mégiscsak a tanulás közösségi megközelítése bizonyult. Többen és többször is elmondták, hogy a tanítás helyett a tanulásra lenne érdemesebb helyezni a hangsúlyt és hogy ebben a diákoknak különösen nagy szerepe van / lenne. A kérdés az, hogy a diákokat miként tudjuk a közösségi tanulás, tudásmegosztás felé irányítani, amikor a magyar tanárok jelenleg maguk is igen kevéssé hajlandóak ilyen jellegű projektekben részt venni. Be kell látnunk, a mi szakmánk nem jeleskedik a tudásmegosztásban. Mit várunk akkor a gyerekektől? Ha tényleg van közösségi, önszerveződő tanulás,annak remek példája lehet a budapesti Madách Imre Gimnáziumban induló kísérlet, amelynek StudentsMeet a neve (az esemény magyar nyelvű, az elnevezés a TeachMeet-re utal). Itt diákok tartanak rövid, 3 perces előadásokat, majd beszélgetnek a felmerülő kérdésekről.(a StudentsMeet Facebook oldala ITT TALÁLHATÓ, de ha IDE KATTINTUNK egy videót találunk arról, hogy mi is ez valójában).

 

Amikor másokkal beszélgettem a kezdeményezésről, látszott, hogy nem nagyon értik sokan, hogy ez mire jó. Ha úgy vesszük, igazuk is van, hiszen itt arról van szó, hogy fel kell készülni valamiből (ami nem árt, ha önálló gondolatokat is tartalmaz), ezt 3 percben elő kell adni, nem lehet nyerni, mert nem verseny, majd meg kell hallgatni tíz másik diákot is.

Hol ebben a buli? Kikezdhetetlen érvelés, és nem is lehet mást felmutatni a StudentsMeet mellett, mint a tudásmegosztás örömét, a közösségi tanulás elvét, vagy a éppen a felkészülés izgalmát. Ugyanakkor az is nagyon izgalmas, hogy akik szervezik és már eddig is több hasonló projektben vettek részt, azt nem értik, hogy az előbb felsorolt érvek hogy nem győznek meg mindenkit, hogy a StudentsMeet-en előadjanak!

Érdekes kettősség, én nagyon őszintén bízom benne, hogy sikerül a StudentsMeet-et úgy 'felfuttatni', hogy valóban a tanulás új formája, a tudásmegosztás 'boszorkánykonyhája' legyen nem is olyan sokára. És ha majd ezek a diákok kikerülnek az iskolapadból, hátha természetesebb lesz számukra a tudásmegosztás és a közösségi tanulás. A tanulás pedig, amint ezt jól tudjuk, mert nagyon sokszor elmondták nekünk: egész életen át tart.