Tanárok már megint egymás közt

Hírek - 2012. május 27.

Írta: Nádori Gergely

Május 25-én rendeztük meg a TanárBlog immáron negyedik tanártalálkozóját, vagyis Teachmeetjét. Ezúttal a Pearson könyvesbolt adott helyet arra, hogy az érdeklődő tanárok meghallgassák egymás ötleteit. Ahogyan ez a Teachmeeteken szokásos, az előadások rövidek és célratörőek voltak, egy ötlet, egy gondolat, egy jópofa módszer pont belefér három percbe. Nincs viszont idő mellébeszélésre, látványos Powerpoint animációkra, vagy három oldalas idézetek felolvasására.

A kínálat most is színes és izgalmas volt: Palkó Balázs bemutatta azt a projektjét, amiben diákjaival rövid filmeket készítettek híres magyar sportolókról angolul (ITT ÍRT RÓLA). Fazekas Judit azt mutatta be, hogyan emelhetünk be egy Powerpointot a Prezibe és hogyan használhatjuk ezt ey ismétlő órához. Ez alkalommal nem csak tanárok voltak az előadók között, hanem diákok is, Horváth Viki és Gerdesits Pál mutatta be a diákok által létrehozott és szerkesztett oldalt, a DiákBlogot (ITT ÍRTUNK RÓLA).

Szerkesztőtársam Prievara Tibor azokról a tapasztalatairól számolt be, amit a diákok által írt tankönyv készítése közben szerzett (ERRŐL ITT VOLT SZÓ). Szeifert György az ismétlő órákhoz ajánlotta az aukciót, amihez csak egy kalapácsra és némi előkészületre van szükségünk. Toró Csilla pedig arról beszélt, hogy milyen tapasztalatai voltak, amikor a kémia oktatásba megpróbálta bevezetni a játékosítás elveit (EZEKRŐL ITT ÍRTUNK). Nagy Enikő a Dvolver rajzfilmkészítőtmutatta be (ITT VAN RÓLA CIKK). Ezt követően Almási Anikó a Pearson izgalmas nyelvtan tanító rendszerét a MyLabot ismertette meg velünk. Szeverényi Irma A Traff parkot használta egy autista kisfiú egyéni fejlesztéséez és erről egy videót is bemutatott nekünk (ITT ÍR ERRŐL IS). Könyves-Tóth Zsuzsa azt mutatta be, hogy pár műanyag légycsapóból miként készíthetünk osztálytermi visszajelző rendszert. Záróelőadásként én mutattam be, hogy a QR kódokkal hogyan tehetünk multimédiássá bármilyen előadást (a prezentáció IDE KATTINTVA látható).

Ahogyan korábban is mindig, az előadásokat élénk vita, beszélgetés és tapaztalatcsere követte. Az eseményről készült videó a képre kattintva az IKTHíradó oldalán tekinthető meg: