Digitális tananyagok - Oktatásinformatikai kompetencia a tanárképzésben

Hírek - 2012. március 17.

Írta: Prievara Tibor

Konferenciafelhívás: A KRE BTK Német Nyelv és Irodalmi Tanszéke, valamint a Magyar Nyelvtudományi Tanszéke a Tanárképzési Szakbizottság támogatásával meghirdeti a „Digitális tananyagok - Oktatásinformatikai kompetencia a tanárképzésben” konferenciáját. A konferencia időpontja: 2012. május 4. (péntek), 10–18 h. Részvételi díj: nincs! Részletek a lapozás után, jelentkezési lap mellékelve!

 

Az oktatási rendszerek relatíve zárt világa talán túlságosan is sokáig tartotta magát távol a digitális világ mindennapjainkat átalakító hatásától. Az osztálytermek falai képletesen és fizikailag is zárttá tették a formális tanítás-tanulás folyamatát. Napjaink oktatásfejlesztési stratégiái azonban tudatosan építenek az információs kommunikációs technológiák új alkalmazási lehetőségeire. A formális oktatás kereteiből kilépve, egy tágabb kontextusban és életkori populációban megállapíthatjuk, hogy a digitális technológia kiszélesíti a tanulási lehetőségeket, és megváltoztatja a tanítási módszereket.
A konferencia célja, hogy szakmai nap keretében megvilágítsuk az IKT (infokommunikációs technológia) kompetencia fejlesztését, másrészt az eLearning/eTanulás módszertani kultúrájának, digitális taneszközeinek fejlesztését és elterjesztését a tanárképzésben. A konferencia továbbá lehetőséget biztosítana arra, hogy más tanárképző intézményekkel együtt vitassuk meg a fenti kérdést.
Jelentkezés:
A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.
Előadók 800-1000 karakteres absztrakt benyújtásával jelentkezhetnek szekció-előadásokra.
A jelentkezési lap letölthető itt.

A mellékelt regisztrációs lapot kitöltve és az absztraktokat kérjük 2012. március 20-ig visszaküldeni a lenti e-mail címre.

Az előadások elfogadásáról szóló döntésről 2012. március 30-ig értesítjük a jelentkezőket.

Az elfogadott tanulmányok a konferenciát követően külön tanulmánykötetben fognak megjelenni.

További információk és jelentkezés: digitalis@kre.hu

A konferencia időpontja:
2012. május 4. (péntek), 10–18 h

A konferencia helyszíne: Károli Gáspár Református Egyetem BTK (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

A konferencia főbb témái és tervezett programja:
•    délelőtt a szakmai programban plenáris előadások formájában zajlik majd, a 30 perces plenáris előadások megtartására szakmai-tudományos szempontból kiemelkedő kutatókat hívunk meg.
•    délután több szekcióban (nyelvoktatás, humán tárgyak digitális oktatási lehetőségei) folytatjuk a témák tárgyalását.

Az alábbi témakörökben várjuk a jelentkezéseket a szekció-előadásokra:
Különféle eszközök (hardverek, szoftverek, pl. tantárgy-specifikus programok, távoktatási keretrendszerek, web 2.0-ás alkalmazások stb.) használatának tanulságai a tanárképzésben és az iskolai gyakorlatban. A szekció-előadások időtartama 20 perc.

Részvételi díj: nincs

A szervezőbizottság minden érdeklődőt sok szeretettel vár!

Letölthetők: