Seregszemle Lillafüreden

Hírek - 2011. november 5.

Írta: Nádori Gergely

Tegnap ért véget az idei Partners in Learning Forum, a Microsoft által szponzorált seregszemle, ahol az ország leglelkesebb és leginnovatívabb tanárai találkoznak és mérkőznek meg. A versenyre előzetes válogatókon lehetett eljutni, ennek is köszönhető, hogy nagyon erős lett a mezőny. Az ország minden tájáról érkeztek tanárok izgalmas projektekkel, az óvodától a középiskoláig, az elit-gimnáziumoktól a szakiskolákig mindenféle iskolatípus képviseltette magát. Jó néhány projekt bemutatója megtekinthető a fórum oldalán (a megtekintéshez regisztrálni kell) IDE KATTINTVA a Megosztott dokumentumok között.

Volt több olyan projekt, ami már jól ismert rendszert követett: a diákok valamilyen témában gyűjtöttek információt majd azt prezentációkban feldolgozták, volt olyan is, ahol az IKT láthatóan csak oda volt biggyesztve, a projekt anélkül is tökéletesen működött volna. Voltak azonban egészen kiemelkedő dolgok is. A három nyertes például izgalmas és érdekes projektet állított össze:

A Hajdúszoboszlóról érkezett Fedezd fel Amerikát! projekt például egészen izgalmas formában dolgoz fel egy olyan anyagrészt, ami különben halálosan unalmas is lehetne. A különféle IKT eszközök egész arzenálját felvonultató projektben a diákok filmet készítenek, prezentációkat és hajónaplót vezetnek, ahogy maguk fedezik fel az új kontinenst. ITT LÁTHATÓ egy interjú a projekt kitalálójával, Erdei Gyulával.

Gergelyi Katalin a századelő kávéházi kultúráját dolgozta fel (ITT VAN az interjú vele). A diákok itt nem a csak a múltat vizsgálták, hanem a jelent is, megnézték, mi lett a híres kávéházakból és felderítették, van-e ma ikávéházi élet Budapesten, ehhez szakértőkkel is konzultáltak. A projekt prezentációja ITT ÉRHETŐ EL.

A nyertes projektet Klacsákné Tóth Ágota készítette és a hőtan megismerését célozta, olyan módon, hogy minden konstruktivista neveléselmélész megnyalná a tíz ujját utána. A projekt első lépése az előzetes tudás felmérése volt gondolattérképpel, ezt követően a csoportok problémákat kaptak, amiket meg kellett vizsgálniuk, kísérletekkel körüljárniuk. Mindebből egy nagy közös könyv született meg. Ágota ITT MUTATJA BE a projektet. (Az összes projekt poszttereiről ITT TALÁLHATÓ fénykép.)

A versenyen túl voltak előadások is, kicsit szerényebb nézőközönséggel, hiszen a bemutatott projektek mindenkit jobban érdekeltek. A második napon pedig csoportokban végeztek mindenféle IKT-s projektfeladatokat a résztvevők. Én a PhotoStory segítségével készítettem illusztrációt József Attila Ódájához (mivel a vers itt, Lillafüreden született), mások újságot vagy filmet, tárgyanimációt készítettek, esetleg a processzor gyártással vagy a kiterjesztett valósággal ismerkedtek. Természetesen a hivatalos programon túl a fórum sok-sok beszélgetésre, ismerkedésre is lehetőséget adott.

Végezetül pedig bemutatjuk Zsigó Zsolt öntörvényű robotját:

{youtube}K9c6v_ims0I{/youtube}