Irodalom egy percben

Internet a tanórás - 2010. február 18.

Írta: Nádori Gergely

A büdös gyerekek nem olvasnak, alig van amelyik átrágná magát egy klasszikus művön, bezzeg a számítógép meg a tévé az érdekli őket. Mit tehetünk? Az egyik megoldás, hogy egymás között sajnálkozunk a civilizáció hanyatlásán, a másik, hogy kitaláljuk, mivel lehetne bevonni őket az irodalom élvezetébe. A 60 Second Recap (ITT TALÁLHATÓ) a második utat választotta.

Elsősorban az angol irodalom klasszikusai közül dolgoz fel könyveket, de megtalálható itt az Ödipusz király is. Az egyes műveket aprócska 60 másodperces videókban taglalja. Az első videó csak megpróbálja felkelteni az érdeklődést a mű iránt, a későbbiekben sorra kerül a történet, a karakterek, a fő motívumok stb. Mindezt izgalmasan és látványosan teszi, ráadásul úgy, hogy nem helyettesíti az olvasást (ahogy a 100 híres regény próbálja), hanem segíti. A diákoknak valóban kedve lesz kezükbe venni könyvet miután megnézték ezeket a videókat és még az értelmezésben is kapnak segítséget.

Ha ez még kevés lenne, akkor találunk videólkat egyes irodalmi fogalmakról és a jó dolgozatíráshoz is vannak ötletek (ITT). Persze szomorkodhatunk azon, hogy miért nincsen ilyen magyarul, de az is látható, hogy az amerikai diákok elkezdtek maguk is ilyen rövidke videókat feltölteni, lehet, hogy ez izgalmas feladat lenne egy irodalom órán.

Végezetül íme Az egerek és emberek alapgondolata 60 másodpercben:

{youtube}JTZ_JdYYGms{/youtube}