Virtuális teleszkóp

Internet a tanórás - 2009. december 20.

Írta: Nádori Gergely

A műholdas képek használata igazi forradalmat jelentett a számítógépes térképek világában. Biztosan mindenki emlékszik arra a pillanatra, amikor először pillantotta meg a földgömböt a monitoron és azonnal megpróbált ráközelíteni a saját lakhelyére, mi látszik belőle az égből.

A WorldWide Telescope használatával (ITT TALÁLHATÓ) hasonló élményben lehet részünk, bár a saját lakhelyét csak az a néhány UFO keresheti meg vele, aki ide költözött a Földre. A program a számítógépes térképekhez hasonlóan két változatban egy letölthető programként (mint a Live Earth vagy a Google Earth) és egy webes alkalmazásként (mint a Bing Maps vagy a Google Maps) is létezik.

Ha elindítjuk a programot azonnal megjelenik szemünk előtt a csillagos égbolt. Láthatjuk a ekliptikát és a csillagképek határait. Természetesen kershetünk az egyes bolygókra, csillagokra, ködökre és a program azonnal oda is repít minket. A kiválasztott objektumokról bőségesen kapunk információt is.

A program igazi mélységei akkor tűnnek fel, amikor egy kiválasztunk egy objektumot, pl. a rák-ködöt, ekkor alul választhatunk a sokféle kép közül, ami erről a ködről készült, akár a Hubble, akár a Chandra űrtávcső készítette, akár valamilyen földi állomás. Azt is láthatjuk, hogy milyen egyéb objektumok vannak a közelben, így aztán végig barangolhatjuk az Univerzumot. vagy legalábbis megpróbálkozatunk vele, mert valóban lenyügöző, hogy milyen mennyiségű anyag áll a rendelkezésünkre. A WorldWide Telescope-ot használva az az ember érzése, hogy az egész világegyetem ott van a monitoron.