Fotoflexer - online képszerkesztő

Internet a tanórás - 2009. július 9.

Írta: Prievara Tibor

A Web 2.0 hívei gyakran hangoztatják, hogy a jövőben akár semmilyen operációs rendszerre nem lesz szükség a gépen (pl. Windows Vista) hanem csupán egy böngészőre, és gyors internet kapcsolatra. A webkettes alkalmazások segítségével mindent meg tudunk majd oldalni, amire most a drága, (elvileg) fizetős szoftvereket használjuk. Erre példa a Fotoflexer is, amely a gépünkön található képszerkesztőket teszi/teheti feleslegessé. Gyorsan az oldal linkje (IDE KELL KATTINTANI),

(Fontos: megjelent Kis-Nagy IKT könyv címmel egy közel 100 oldalas, ingyenes IKT kiadvány (pdf), amely ITT LETÖLTHETŐ. Emellett 30 fejezetes IKT AKADÉMIÁT is indítottunk, a Napi Angol oldalon rengeteg ingyenes angoltanító anyaggal, nem is beszélve az interaktív táblákra szánt Tananyagbázisról!)

valamint a már megszokott videó bemutató/ e-learning anyag linkja, amely ITT TALÁLHATÓ.

 

A teljesség igénye nélkül néhány érdekesség a Fotoflexer arzenáljából: animációkat helyezhetünk el a képen, torzíthatunk, kicserélhetjük a piros szemeket, vághatjuk, díszíthetjük, és végül letölthetjük az elkészült alkotást a gépünkre.

 

Ami esetleg nem az oldal iskolai használata mellett szól: mivel webes alkalmazásról van szó, képeket úgy tudunk tördelni, ha előbb feltöltjük azokat a saját gépünkről, majd a szerkesztés végeztével letöltjük a képeket a gépünkre. Mindez nem jelent gondot, ha a kép kis méretű, de ha egy osztálykiránduláson digitális fényképezőgéppel készült szép nagy (kb. 1 MB) képet szeretnénk szerkesztgetni, akkor óhatatlanul lelassít minket a feltöltés maximális sebessége.

Vagyis: ha az internetről leszedett, ki sméretű képekkel szeretnénk játszani, az oldal hihetetlenül sok lehetőséget kínál, ha azonban az elkészült képet nem az interneten szeretnénk közzétenni, hanem offline használnánk, akkor továbbra is a fizetős képszerkesztők (pl. Photoshop) jelenthetik a megoldást.