Térképes eszközök

Internet a tanórás - 2013. szeptember 21.

Írta: Nádori Gergely

Három jópofa eszközt is találtam a Free Map Tools oldalon (IDE KATTINTVA), olyanokat, amiket jól használhatunk földrajz, történelem vagy éppen matematika órán is. A használatukhoz nem kell felinstallálni semmit, elég hozzá az internet kapcsolat és már kezdhetjük is a munkát velük.

Az elsővel egy kijelölt terület nagyságát kapjuk meg (ITT VAN).  A területmérés a térképen a vetület miatt persze nem teljesen egyértelmű, nem mindegy, hogy az egyenlítőtől milyen távolságban van az a terület, amit mérni próbálunk. Érdekes feladat lehet földrajz órán, ha össze akarjuk hasonlítani Grönland és Indonézia területét. Ha kisebb léptékre nagyítunk, ez a probléma nem jelentkezik annyira, itt a területmérésre használhatjuk matematika órán. Megnézhetjük például, hogy mekkora az egyes kerületek pontos területe a fővárosban. Külön érdekes lehet, ha először megbecsültetjük  az eredményt a diákokkal és azután mérünk csak.

 

Történelem órán is hasznát vehetjük a milyen messzire jutunk el alkalmazásnak (EZ ITT VAN) megadhatjuk a kiindulópontot, az utazási sebességet és az utazással töltött órák számát és pontosan láthatjuk, hogy meddig juthatnánk el. Izgalmas kérdés lehet, hogy vajon meddig lehetett eljutni egy nap alatt gyalog vagy lóval Pestről vagy éppen Kolozsvárról.

Végül az utolsó egy olyan kérdésre ad választ, ami mindenkit óvodás kora óta foglalkoztat: mi van velünk szembe (ITT TALÁLJUK)? Itt két térképet látunk, a glóbusz két ellentétes pontját, ha az egyiken mozogni kezdünk, a másikon is elmozdulunk. Látható tehát, hogy hova jutnánk, ha igazán kitartóan ásnánk a homokozóban.